I en debattartikel i Läkartidningen nr 35, 2008 framhåller Psykiatrikerna Mats Humble och Susanne Bejerot att D-vitaminbrist är mycket vanligt bland befolkningen. Studier i Göteborg visade på D-vitaminbrist hos hälften av befolkningen. Solljuset (ultravioletta strålar) är den viktigaste källan till D-vitamin. Därför är personer som är mörkhyade eller personer med heltäckande klädsel samt de som använder mycket solskydd extra utsatta för brist.
D-vitamin är avgörande för benuppbyggnad och låga nivåer är också relaterade till hjärt-och kärlsjukdom, diabetes, MS, tjocktarm- och bröstcancer samt depression hos äldre.
Maten ej tillräcklig
D-vitamin finns i berikade mejeriprodukter, fet fisk och kantareller. Svenska flickor och kvinnor (8-34 år) åt bara hälften av rekommenderat intag av D-vitamin. Även många som åt vitamintillskott hade låga nivåer eftersom doseringen i tillskotten var för låg.
Solljus är viktigt och under en halvtimmes solbadande i badbyxor bildas 5000 – 10000 IE (rek. intag 300 IE/dygn) av D-vitamin som lagras i fettet. För feta människor är detta ett problem eftersom fettet måste användas för att D-vitaminet ska kunna komma ut i blodet.
Gravid ska ha tillskott
I en holländsk studie rapporterades att 90 procent av de barn som fötts av kvinnor som burit slöja hade D-vitaminbrist. En norsk studie visade att endast en procent av gravida kvinnor lyckades nå till rekommenderat intag. Av de som tog tillskott nådde bara 37 procent upp till rekommenderat intag. Livsmedelsverkets rekommendation är 400 IE för gravida, men EU-kommissionens Scientific Committee on Food anger att 2 000 IE/dag är riskfritt.