Det är tidningen Norrbotens Kuriren som rapporterar om studien som inte har blivit publicerad än. Totalt ingick 62 ungdomar och av dessa hade 20 någon typ av födoämnesallergi. Hypotesen man ville pröva var om barn och ungdomar med den här typen av allergi hade lägre D-vitaminhalt i blodet. Just fisk, ägg och mjölk innehåller nämligen D-vitamin som personer genom sin allergi enligt hypotesen skulle kunna lida brist på.
Brist trots rekommendationer
Lisbeth Nordström upptäckte att visserligen de barn som hade allergi inte hade optimalt D-vitaminvärde i blodet men det hade inget av de andra barnen eller ungdomarna i studien heller. Detta trots att de äter mat enligt de dagliga rekommendationerna.
Till Norbottens Kuriren säger Lisbeth Nordström att hennes studie visserligen var en liten studie men konstaterar samtidigt att “stämmer det här bör rekommendatioerna ändras”.
Nya förutsättningar och nya riktlinjer
Man mätte D-vitaminhalten i blodet hos deltagarna under mars månad, något som gjordes medvetet då man ville se D-vitaminhalten efter vintern. Vintern är en mörk årstid och eftersom den viktigaste källan till D-vitamin är just solen ville man se resultatet innan de soligare årstiderna.
Lisbeth Nordström menar att en anledning till att halterna ändras är att vi lever annorlunda och exempelvis spenderar mer tid inomhus alternativ täcker oss för solen.
Inte räcker till
Lisbeths Nordström avslutar med att konstatera att “rekommendationerna kanske inte räcker för den del av världen som vi bor i”.
Rekommendationerna kan eventuellt komma att ändras och diskussioner pågår hos Livsmedelsverket som är den myndighet som ger ut den här typen av rekommendationer.
Fakta:
I vårt grannland Finland är rekommendationen för hur mycket D-vitamin barn bör få i sig höjd. Man rekommenderar även regelbunden användning av D-vitaminpreparat året runt upp till 18 år. I Sverige rekommenderas att alla barn får tillskott av D-droppar tills de har fyllt två år.
Källa: Norrbottens Kuriren
Mer läsning: