Huvudkällorna till D-vitamin är solljus och kosttillskott.
Unikt bland vitaminerna
D-vitamin är unikt bland vitaminerna. Det är ett så kallat steroidhormon, i likhet med könshormonerna testosteron och östrogen. D-vitaminet påverkar effekten av hundratals gener i de flesta av kroppens celler, och kan därför påverka hälsan på många sätt.
D-vitamin bildas i kroppen när vi belyses av solljus. I nordiska länder är det under vinterhalvåret ett problem att solen är svag och inte lyser under särskilt stor del av dygnet. Det kan därför vara nödvändigt att ta D-vitamin som kosttillskott om brist uppstår.
Varför behöver man analysera provet?
Risken för såväl infektionssjukdomar som vinter- och vårdepressioner, multipel skleros, cancer, diabetes, hjärtsjukdom, benskörhet, generell värk och övervikt kan öka vid D-vitaminbrist.
Ett lågt värde kan beror på att du inte fått tillräckligt med sol. Under vinterhalvåret är det svårt i Sverige att få det, och det kan vara nödvändigt att äta kosttillskott.
Om jag har ett högt värde – vad kan det bero på?
I sällsynta fall är D-vitaminhalten ovanligt hög. Du bör då minska på ditt D-vitaminintag och konsultera din läkare.
Vilka faktorer avgör hur mycket D-vitamin jag får i mig dagligen?
D-vitamin finns i mat, särskilt i fet fisk och mejeriprodukter – men halterna är för låga för att vara tillräckliga. De två huvudkällorna till D-vitamin är solljus och kosttillskott.
Din hudfärg kan vara viktig. Ju ljusare hy du har, desto mer D-vitamin tar du upp från solljuset. Om du alltså är mörkhyad och bor långt norrut är risken stor att du inte får tillräckligt med D-vitamin från solen och därför måste komplettera med kosttillskott.