Det visar amerikansk forskning från Uniformed Services University of the Health Sciences.
Nackdelarna med kaffe på morgonen
Kaffe har många bra hälsofördelar och just morgonkaffet är för många ett måste. Det är också mycket av en vana att ta sig en kopp kaffe till frukost eller när man just kommit till jobbet. Morgonkaffet har dock sina nackdelar.
En kopp kaffe på morgonen kan nämligen göra att vår koffeintolerans höjs. På sikt skulle det kunna göra att effekten av kaffet dämpas och vi får då inte längre den uppiggande effekt som vi behöver och är vana vid.
Bästa tidpunkterna för kaffedrickande
Den optimala tiden för att dricka dagens första kopp kaffe är mellan 9.30 och 11.30 samt mellan 13.30 och 17.00. Då får man som bäst effekt av kaffet. Det har att göra med kroppens hormonnivåer och vår inbyggda dygnsrytm.
Kortisol är ett stresshormon som gör att vi känner oss pigga och alerta och det hormonet utsöndras av kroppen. Kortisol kickar igång flera gånger under dagen, vanligtvis runt åtta eller nio på morgonen, vid lunchtid och därefter vid halv sex, halv sju-tiden.
Utnyttja de naturliga dipparna
Dricker man kaffe vid samma tidpunkter som kortisol skickas ut i kroppen minskar koffeinets effekt. En annan konsekvens är att hela kroppens dygnsrytm kan rubbas.
Så om man istället dricker sitt älskade kaffe när kroppen har sina naturliga dippar, det vill säga mellan kortisolutsöndringarna, kan man tillgodogöra sig kaffets uppiggande effekt mycket bättre. Dessutom undviker man att störa kroppens egen dygnsrytm.
5 goda skäl till att dricka kaffe
- Kan öka förbränningen och kaloriförbrukningen i och med att kroppstemperaturen höjs.
- Kaffe är en stark antioxidant och innehåller mycket magnesium, vilket kan minska risken för demens oh Parkinsons sjukdom.
- Måttligt med kaffe minskar risken för hjärt-kärlsjukdom.
- Kaffe verkar humörhöjande och motverkar depression.
- Kaffe är vattenutdrivande och hjälper matsmältningen, något som kan vara bra om man har en trög mage.