Det visar en stor studie från Arbetsmiljöverket om svenskarnas arbetsvillkor.
7 av 10 går till jobbet sjuka
Studien visar att hela sju av tio har gått till jobbet sjuka någon gång det senaste året. För tidsbegränsat anställda gäller det nästan varannan person som har gått till jobbet trots att man har varit sjuk för att man inte vill verka lat.
Nästan varannan person väljer att gå till jobbet trots att man känner sig sjuk för att man upplever att ingen annan gör jobbet när man är hemma. Studien visar att fler män än kvinnor verkar anse att de just är oumbärliga på arbetsplatsen vilket är den vanligaste orsaken hos båda könen till att jobba när man är sjuk.
Vill inte belasta kollegorna
En annan orsak till att man tar sig till jobbet när man är, eller upplever sig vara, sjuk är att man inte vill belasta kollegorna. Då går man hellre till jobbet än stannar hemma och den känslan är det fler kvinnor som baserar sitt beslut på. Många i studien angav också att man inte har råd att stanna hemma eller att man är rädd för att upplevas som lat. Det gäller särskilt tidsbegränsat anställda där nästan varannan är rädd för att ses som slö
En positiv faktor är att man väljer att gå till jobbet för att man helt enkelt gillar sin arbetsplats och/eller sitt jobb. Oavsett varför man väljer att gå till jobbet sjuk riskerar man dock att sprida sjukdom vilket i förlängningen kan komma att slå tillbaka i form av ökad ohälsa.
Fakta Därför jobbar vi när vi är sjuka
Så här svarar svenskarna om varför de någon gång senaste året gått till jobbet trots sjukdom, i fallande ordning:
- Ingen annan kan göra jobbet.
- Vill inte belasta kollegor.
- Gillar jobbet.
- Har inte råd att vara sjuk.
- Vill inte bli sedd som lat.
- Satt en stolthet att inte vara sjukskriven.
- Är rädd förlora jobbet.
- Det är bra för hälsan att arbeta.
- Vill hålla kontakt med kollegor.