Enligt forskarna beror det på att en del av vår hjärna är vaken och aktiv, medan den andra delen hamnar i djupsömn.
Gäller bara första natten vi sover borta
För att komma fram till det här genomförde forskarna en studie på 35 personer. Under tiden testpersonerna sov lät forskarna mäta deras hjärnaktivitet under olika sömnstadier och upptäckte då att det fanns en tydlig skillnad mellan den högra och den västra hjärnhalvan. Den vänstra halvan fortsatte att vara aktiv även under sömn, vilket innebär att den inte får samma möjligheter till vila som den högra hjärnhalvan. Konsekvensen blir att vi inte känner oss utvilade när vi vaknar, fastän vi har sovit oss igenom hela natten.
Den försämrade sömnkvaliteten gäller dock bara första natten och kallas därför ”första natten-effekten”. Sover man borta mer än en natt så hinner hjärnan anpassa sig till den nya miljön.
Tips för att motverka halvsömn
Men det finns sätt för att motverka den här halvsömnen. Christian Benedict är sömnforskare vid institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet och hans tips är att skaffa sig sovrutiner. Följer man ett mönster så ökar också chansen att både höger och vänster del av hjärnan slappnar av och i samma utsträckning når den eftertraktade djupsömnen.
Ett annat knep kan vara att ta med sig sin egen kudde till det nya stället man ska sova på, då påminner det om hemma och skapar en känsla av trygghet.
Vore intressant att jämföra med stress
Studien är den första i sitt slag som visar att hjärnans båda delar inte når samma grad av sömn när människor befinner sig i djupsömn, något som enligt Christian Benedict ser som ett riktigt genombrott. Eftersom det redan är många personer som tampas med sömnproblem, mycket på grund av stress, tycker han även att det vore intressant att se om stress kan leda till att den ena hjärnhalvan är aktiv och den andra sovande.
Christian Benedict säger att det var säkert bra förr i tiden att ha delad hjärnaktivitet på det här sättet, men då levde vi också i samhällen som krävde att vi hela tiden var på vår vakt. I modern tid är det snarare tvärtom, då behöver vi all kvalitativ sömn som vi kan få.