Ange ditt sökord

Långa arbetsdagar betyder mindre tid över för hälsosamma aktiviteter och kan göra att både du och din partner går upp i vikt. Foto: Shutterstock

Långa arbetsdagar betyder mindre tid över för hälsosamma aktiviteter och kan göra att både du och din partner går upp i vikt. Foto: Shutterstock

Därför kan du bli fet av för långa arbetsdagar

Enligt en ny studie kan för många timmar på jobbet göra både dig och din partner feta. Dessutom tär det på familjeförhållandena och vår hälsa i allmänhet. 

Annons:

Forskare har i en ny amerikansk studie undersökt hur familjelivet och hälsan, i det här fallet mätt som BMI (Body Mass Index), påverkas av långa arbetsdagar. 

Studie på individer i familjer med dubbel inkomst

I studien ingick ett nationellt representativt urval på över 4200 individer som alla tillhörde en familj med dubbel inkomst. Personerna följdes mellan 1994 och 2010 då deras BMI mättes. Som resultat kunde man se att individer tenderade att gå upp i vikt, dels när de själva jobbade mer och dels när deras partner hade längre arbetsdagar.

Motion, sömn och bra mat får för lite tid

Varför BMI ökar ju mer vi tid vi spenderar på jobbet förklarar Amit Kramer, en av forskarna bakom studien, med att vi får mindre tid över till hälsosamma aktiviteter. Vi slarvar också med sömnen och lagar inte lika nyttig mat. 

Störst påverkan på en människas BMI är tidens gång, i genomsnitt ökar det ju äldre vi blir. Men förutom fler jobbtimmar, såg forskarna också att BMI steg när familjen fick ytterligare ett barn.

Även små förändringar i BMI dåligt för hälsan

De effekter som fler arbetstimmar och familjekrav har på vårt BMI är förhållandevis små, men Amit Kramer poängterar att det trots allt är statistiskt och praktiskt signifikant. Han säger bland annat att det finns medicinska studier som genomgående har visat att även små förändringar i BMI har en negativ verkan på enskilda hälsoresultat såsom kranskärlssjukdom, diabetes och lungfunktion.

Flextid inget samband med viktökning

I studien har forskarna även tagit hänsyn till möjligheten till flexibel arbetstid, men det var inget som hade något samband med viktökningen. Det tror forskarna beror på att det krävs aktiva livsstilsförändringar för att minska sitt BMI, det vill säga mer sömn, bättre kost och motion.

Vad man kan tänka på är dock att se sina begräsningar och förstå att ens långa arbetsdagar även påverkar sin sambo och resten av familjen. 

Som arbetsgivare ska man dock inte se det som en anledning av sluta erbjuda sina anställda flexibel arbetstid, eftersom det har andra goda effekter på vår hälsa och vårt välbefinnande. 

Annons:

Källor:

http://news.illinois.edu och duochjobbet.se 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: