Det meddelades när Nobelkommittén tidigare under måndagen meddelade årets vinnare.
Professor vid teknologiinstitutet i Tokyo
Yashinori Ohsumi är född 1945 i Fukoka i Japan och doktorerade 1974 vid universitetet i Tokyo. Under tre år var Rockefeller University i New York hemvisten för Ohsumi innan han återvände till Tokyo 1988.
Tillabaka i Tokyo etablerade han sin forskargrupp och sedan 2009 är Ohsumi professor vid teknologiinstitutet i Tokyo.
Förståelse hur celler bryter ner och återvinner cellulärt material
De upptäckter som Ohsumi har gjort har enligt Nobelförsamligen resulterat i ett paradigmskifte i föreståelsen för hur celler bryts ner och återvinner cellulärt material.
Processen, autofagi, är fundamentalt för viktiga fysiologiska processer. Bland annat handlar det om cellers förmåga att hantera näringsbrist och infektioner.
Återvinningsstation för biologiskt materal
Begreppet autofagi, som är den process som beskrivs, uppkom på 1960-talet. Det var då som man observerade hur delar av cellens innehåll omsöts av membran och bildade så kallade vesiklar. Därefter fortsatte transporten till lysosomen, en “återvinningsstation” för nedbrytning av biologiskt material.
Det Oshumi gjorde under 1990-talet var att identifiera gener som har betydelse för autofagi. Det gjorde han i helt vanlig bagerijäst.
Verkade överraskad
Om det uppstår mutationer i gener som har betydele för autofagi-processen kan det orsaka ärftliga sjukdomar och störningar kan även bidra till bland annat cancer och neurologiska sjukdomar.
I en kommentar på presskonferensen säger Thomas Perlman, sekreterare vid Nobelkommitén för fysiologi eller medicin att Ohsumi verkade överraskad när han nåddes av beskedet att han är 2016 års Nobelprisvinnare i medicin.