Forskningen har publicerats i vetenskapliga tidskriften Science Advances.
REM-sömn
Rapid eye movement sleep, eller REM-sömn, är den sömn då vi drömmer och våra ögon rör sig med snabba rörelser under våra ögonlock (därav namnet REM-sömn). REM-sömnen, som även kallas “drömsömn”, är vanligast förekommande när människan och andra däggdjur är små.
Under REM-sömnen aktiveras ett viktigt protein, ett protein som enligt de amerikanska forskarna enbart aktiveras under just REM-sömn. Proteinet gör våra erfarenheter mer permanenta.
Sovande kattungar
För att forskarna skulle kunna hitta proteinet som uppstår under REM-sömn tog man hjälp av kattungar. Forskarna störde kattungarnas nattsömn och kartlade därefter effekten hos kattungarna.
Baserat på resultatet av den forskningen konstaterar forskarna att såväl däggdjur som människor behöver REM-sömnen för att främja utvecklingen av hjärnan.
Viktigt att barn och ungdomar får tillräckligt med sömn
Eftersom REM-sömnen främst uppstår hos yngre människor och andra däggdjur konstaterar forskarna att det är extra viktigt att barn och ungdomar får tillräckligt med sömn. Då utvecklas hjärnans syn-, språk- och sociala förmåga korrekt.
Därför är det enligt forskarna även viktigt att REM-sömnen, som är extra känslig, inte störs av yttre faktorer. Bland annat nämner forskarna olika läkemedel som påverkar REM-sömnen och som idag skrivs ut till allt fler ungdomar.
Hur mycket behöver man sova?
Behovet av sömn verkar vara biologiskt styrt och tiden vi sover förändras med åldern. Vi sover mer som barn (16-18 timmar som spädbarn) än som unga vuxna (ca 7-8 timmar) och äldre vuxna (ca 6 timmar). Som sömnterapeut säger jag att allt mellan 6 till 9 timmar sömn per dygn är normalt, men det finns naturligtvis undantag åt både det ena och det andra hållet.
Den bästa måttstocken på hur väl vi sover är hur utvilade vi känner oss under dagtid. Det är dock vanligt att vuxna inte fyller sitt sömnbehov, vilket kan bero på det ökade tempot och de ökade kraven som samhället i stort ställer idag. Många sover mindre under arbetsveckan och mer på helgerna och uppnår på så sätt balans. Om man sover för lite under en eller några nätter kan man ofta både må och fungera bra på dagtid, men om man sover lite för lite under en längre tid så bygger man upp ett allt större sömnunderskott – och en allt större trötthet med allt som hänger ihop med den. Läs mer om sömn och varför vi behöver sova i den här artikeln.