Att man har deklarerat att covid-19 är en pandemi är däremot en tydlig signal om allvaret i situationen och vikten av samordning mellan såväl nationella som internationella myndigheter samt att alla, även allmänheten, gör sitt yttersta för att begränsa smittspridningen. Totalt har 114 länder nu hittat fall av covid-19 och det finns mer än 120 000 fall i världen och omkring 4000 dödsfall. Läs mer om vanliga symtom vid covid-19.
Få veckorapport om coronavirusets spridning genom att göra kort enkät!
WHO understryker vikten av förberedelse
WHO understryker vikten av att alla världens länder nu förbereder sig för sjukdomen. Det gäller framförallt gäller det sjukvården. Man påpekar också att länder som är i början av smittan inte ska vidta extrema åtgärder.
– Det är ett mycket mer effektiv sätt att söka upp och bekräfta fall och spåra deras kontakter, det finns ingen mening med att regeringar isolerar hela samhällen eller stänger skolor, sa Michael J. Ryan, ansvarig för WHO:s krisberedskap vid en presskonferens.
WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus konstaterade samtidigt under en presskonferens på onsdagseftermiddagen att det här är första gången som vi ser en pandemi orsakad av ett coronavirus.
Inga förändringar i det svenska arbetet
För Sverige innebär detta inte några förändringar i det arbete som pågår. De bedömningar av risk och de viktiga strategier och åtgärder som presenterats de senaste dagarna kvarstår.
– Att WHO nu deklarerat att covid-19 är en pandemi innebär ingen skillnad i hur vi hanterar sjukdomen. Vi har redan vidtagit flera viktiga åtgärder för att förhindra samhällspridning och skydda de grupper som ligger i riskzonen, äldre och personer med andra underliggande sjukdomar, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Senast världen upplevde en pandemi var 2009 när den så kallade svininfluensan fick spridning.
Så fungerar pandemiberedskapen i Sverige
En pandemi innebär en omfattande spridning av en helt ny typ av influensavirus som sannolikt kommer att påverka stora delar vårt samhälle och därför är det viktigt att ha en god beredskap. Beredskapsplaneringen för pandemisk influensa ska begränsa smittspridningen och minska de negativa konsekvenserna för de som påverkas av pandemin. Folkhälsomyndigheten samordnar pandemiberedskapen på nationell nivå och ger stöd till planeringen på regional och lokal nivå, där det operativa arbetet bedrivs.
En pandemi berör många aktörer i samhället. För att hanteringen ska vara så effektiv som möjligt krävs väl etablerade nätverk mellan aktörerna på nationell, regional och lokal nivå. Folkhälsomyndigheten har ett samordningsansvar i arbetet med att förebygga och hantera smittsamma sjukdomar. För att främja samordning inom pandemiområdet har en grupp, NPG – nationella pandemigruppen, bildats. NPG består av representanter från Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Läkemedelsverket, Arbetsmiljöverket, Sveriges Kommuner och Regioner samt länsstyrelserna.
Fakta Förebygg smittspridning med god handygien
Många sjukdomar kan spridas genom kontakt med händer. Genom att tvätta händerna kan du undvika att själv bli sjuk och att smitta andra om du redan är sjuk
- Löddra tvålen ordentligt.
- Tvätta mellan fingrarna, ovanpå handen och runt tummen – i minst 30 sekunder.
- Skölj och torka.
Det är bra att ha en egen handduk och inte dela den med andra. Finns det engångshanddukar så använd dem. Egen handduk minskar risken för smitta.
Du bör tvätta händerna vid följande tillfällen:
- När du kommer in efter att ha varit utomhus.
- När du har varit på toaletten.
- När du har synlig smuts på händerna.
- Innan du ska laga mat.
- Innan du ska äta.