Onsdagen var en informationstät dag när det kommer till coronavirus covid-19 och bland beskeden kom bland annat slopandet av karensdagen och förslaget att slopa folksamlingar på mer än 500 personer.
Få veckorapport om coronavirusets spridning genom att göra kort enkät!
Vad är smittbärarpenning?
Man kan stanna hemma antingen på grund av att man själv är drabbad eller vid misstanke om att man är drabbad. Om du måste avstå från att jobba och inte får någon inkomst har du rätt att ansöka om smittbärarpenning. Det är Försäkringskassan som sköter smittbärarpenningen som gäller vid coronavirus såväl som vid andra allmänfarliga sjukdomar.
När kan jag få smittbärarpenning?
- Om en läkare har beslutat att du inte får arbeta på grund av du är smittad eller kan vara smittad av en allmänfarlig sjukdom.
- Om du behöver ta dig till en läkare för att utreda om du har en smittsam sjukdom, för kontroller eller behandlingar. Spara kvittot från resan!
- Om du har en sjukdom, en smitta, ett sår eller annan skada som gör att du inte får hantera livsmedel.
Smittbärarpenning innebär att du får knappt 80 procent av din lön och högst 804 kronor per dag. Om ens barn är sjukt eller smittbärare kan man få ersättning för vård av sjukt barn, vab.
Slopad karensdag
Kan man inte arbeta på grund av sjukdom har man oftast rätt till sjukpenning, ungefär 80 procent av lönen. Arbetsgivaren står för sjukpenningen de första två veckorna, därefter kan man ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan, du behöver då sjukintyg av läkare. Detsamma gäller för föräldrar som väljer att hålla barn hemma av rädsla för smittspridning, då utgår ingen ersättning för vab.
Vanligtvis har man en “karensdag” som innebär att man inte får betalt den första dagen man stannar hemma men från och med idag, onsdag 11 mars 2020, har regeringen tagit beslutet att karensdagen temporärt slopas. Staten väljer i det fallet att betala ut sjukpenning första dagen i sjukfallet. Hur länge det här gäller eller vad som gäller när just du blir sjuk behöver du hålla koll på då reglerna under rådande omständigheter kan komma att uppdateras löpande.
Vad gäller om jag inte är smittad?
Smittbärarpenning och sjukpenning har båda regler knutna till sig och om du inte är smittad eller sjuk får du inga pengar från Försäkringskassan.
Många arbetsplatser har valt att antingen låta sina medarbetare stanna hemma eller sätta anställda i karantän om man har varit utomlands exempelvis. Om man inte har möjlighet att arbeta hemma kan det betyda att man får ett inkomstbortfall och hur det kompenseras är då upp till respektive arbetsgivare.
Vad gäller generellt?
Eftersom kunskapsläget ständigt uppdateras behöver man hålla sig underrättad vilka regler som är aktuella och hur ens arbetsgivare ställer sig till situationen.
För den som tillhör riskgruppen behös ett läkarintyg för att stanna hemma.
Förslag: Inga allmänna sammankomster med fler än 500 personer
Folkhälsomyndigheten skriver i en hemställan till regeringen att allmänna sammankomster med mer än 500 personer bör tills vidare inte få hållas. Ingenting tyder på att regeringen inte kommer att hörsamma hemställan och anledningen är att det enligt Folkhälsomyndigheten finns tecken på att covid-19 sprids i det svenska samhället. och att det nu är läge att, som en tillfällig åtgärd, inte få hålla allmänna sammankomster med mer än 500 personer i Sverige.
Syftet med förslaget är att förhindra tillfällen då ett stort antal människor kommer från olika delar av landet, och kanske också från omvärlden, och samlas på en och samma plats. Det gäller alltså exempelvis stora idrottsevenemang, stora konserter, mässor och konferenser.
– Det är en smittskyddsåtgärd som kan ha effekt i det läge vi befinner oss nu, och för att vara effektiv så bör åtgärden gälla över hela landet, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.
Beslut från regeringen bör omprövas kontinuerligt i samråd med Folkhälsomyndigheten, och inte gälla längre än nödvändigt.
– Den här typen av inskränkningar av större evenemang har mest betydelse när man har en ganska stor smittspridning i samhället. Det ska vara i början och vara tillräckligt många för att nå smittade personer som skulle ha varit där och kan föra smittan vidare. Där är vi inte än. Det här är i god tid. Men det är bra att ha den i tid eftersom det är en stor och svår åtgärd. Många kommer drabbas av det här på olika sätt. Då kan också olika arrangörer av evenemang finnas med och diskutera, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten till Dagens Nyheter.
Vad är egentligen hemkarantän?
För den som inte är behov av intensivvård och som har bekräftats ha covid-19 gäller i första hand att man sätter sig själv i hemkarantän. Det handlar om att du ska stanna hemma och undvika onödiga sociala kontakter.Vid speciella fall kanäven smittskyddsläkare på regionnivån bestämma att personer ska sitta i isolering, om man exempelvis inte följer förhållningsregler eller om man väljer att isolera ett större område.
Det här gäller vid hemkarantän vid bekräftad covid-19
- Du följer de instruktioner du får av din läkare och vården.
- Du måste aktivt förhindra att sjukdomen sprids vidare då sjukdomen är en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom.
- Du får stanna hemma från jobb eller skola (och kan då få smittbärarpenning).
- Du får särskilda hygienrutiner och tvingas vara särskilt noggrann med handhygien.
- Du måste informera vårdgivare om att du är smittad och hålla kontinuerlig kontakt med läkare.
- Du bör undvika sociala kontakter utanför det egna hushållet.
- Du bör inte resa inom kollektivtrafiken.
- Du bör aktivt undvika situationer där du riskerar att smitta andra.
Om en läkare bedömer att du har en nära kontakt med en smittad person gäller samma restriktioner.
Rekommendation för anhöriga
Om man är anhörig till någon som har symtom och/eller är sjuk och har hög risk att smitta i familjen ska man ha högre beredskap på att man kan bli sjuk, det konstaterade Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten i en kommentar till tidningen Aftonbladet.
Med hög beredskap menas att gå hem från exempelvis jobb och skola så fort man märker av symtom. Anledningen till att man har den rekommendationen just nu är att alla inte automatiskt smittas.
Så förebygger du smittspridning
Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är följande åtgärder, i prioritertsordning, viktiga för att stoppa smittspridning:
- Stanna hemma om du känner dig sjuk.
- Tvätta händerna.
Rådet till alla som har coronaliknande symtom, exempelvis luftvägssymtom, är att läsa på ordentligt och kontakta 1177 som just nu kan ha hög belastning emellanåt, något berörda myndigheter jobbar hårt med. Kommer du inte fram, avvakta och sedan försök igen.