Ange ditt sökord

Matilda Ernkrans, ministern för högre utbildning och forskning (S), Anna Ekström, utbildningsminister (S) , statsminister Stefan Löfven (S) och generaldirektören för Folkhälsomyndigheten. Foto: SVT

Matilda Ernkrans, ministern för högre utbildning och forskning (S), Anna Ekström, utbildningsminister (S) , statsminister Stefan Löfven (S) och generaldirektören för Folkhälsomyndigheten. Foto: SVT

Coronavirus covid-19: Distansutbildning för gymnasieskolor och lärosäten

Lärosäten och gymnasieskolor i Sverige uppmanas nu att bedriva distansundervisning samtidigt som regeringen öppnar för en totalstängning av skolor och förskolor.

Annons:

Den nya rekommendationen från Folkhälsomyndigheten syftar till att bromsa takten i spridningen av covid-19 i samhället, och att därmed avlasta sjukvården samt skydda de mest sårbara från att smittas.

Gör kort enkät och få veckorapport om coronavirusets spridning i Sverige!

Ingen undervisning i skolans lokaler

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att undervisningen i gymnasieskolan inte ska bedrivas i skolans lokaler, utan genom fjärr- eller distansundervisning. Motsvarande rekommendation gäller också lärosäten, yrkeshögskolan och komvux.

– Det är rimligt i det här läget att uppmana gymnasieskolor, universitet och högskolor till en omställning till distansundervisning. Då kan undervisningen bedrivas utan att elever och studenter samlas i klassrum och lärosalar, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Den nya regeln gäller från och med onsdag och gäller allt från gymnasieskolor till universitet.

– Från och med imorgon kommer alla Sveriges gymnasieskolor, komvux, yrkeshögskolor, högskolor, universitet att rekommenderas distansundervisning, säger statsminister Stefan Löfven.

Regeringen kommer även att lägga fram ett förslag i riksdagen som skulle möjliggöra att studerande vid högskola och vuxenutbildningar får behålla sina studiemedel för den period som de beviljats.

Förskolor och skolor kan komma att stängas

Enligt statsminister Stefan Löfven så kan fler åtgärder komma.

– Vi förbereder också en totalstängning av skolor och förskolor, säger Stefan Löfven.

Regeringen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och om även grundskolorna stänger så kommer regeringen att vidta åtgärder för att lösa barnomsorgen för personer med samhällsviktiga arbeten. Det krävs då en helt ny lag som i så fall snabbt skulle kunna komma på plats.

Samtidigt väljer man att fortsatt hålla förskolor och grundskolor öppna då man anser att gymnasieelever och studenter inte är i samma behov av omsorg, till skillnad från barn i grundskolans tidiga årskurser. Både gymnasieskolor, universitet och högskolor samlar också elever och studenter från upptagningsområden som är mycket större än grundskolans.

Ett antal åtgärder på plats

Folkhälsomyndighetens grundhållning är att symtomfria personer, som inte tillhör riskgrupperna, ska kunna fortsätta med sina normala sysslor. Samtidigt finns nu ett antal åtgärder på plats som bidrar till att minska spridningen.

Det gäller bland annat den inskränkning av offentliga sammankomster som regeringen har fattat beslut om, men också framtagen information till skolor, evenemangsarrangörer, resenärer och allmänheten.

– Det mantra som vi vill upprepa är att stanna hemma när du är sjuk, även med milda symtom, samt att ha en god handhygien, säger Johan Carlson.

Annons:

Källor:

Folkhälsomyndigheten

 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: