Ange ditt sökord

Champix effektivt för rökare med hjärt- och kärlsjukdom

Champix effektivt för rökare med hjärt- och kärlsjukdom

Bland rökare med stabil hjärt- och kärlsjukdom är det tre gånger så många som blir rökfria med det receptbelagda läkemedlet Champix jämfört med dem som får placebo. Det visar en ny studie som presenteras idag på den internationella hjärtkonferensen ACC i Florida. Studien är den första som omfattar patienter med diagnostiserad hjärt-kärlsjukdom och som röker. Varje år dör 6 500 personer till följd av rökning varav många har hjärt- och kärlsjukdomar.

Annons:

Studien visar att 47 procent av patienterna med kardiovaskulära sjukdomar som rökte och som behandlades med Champix (vareniklin) slutade röka och förblev rökfria under behandlingens sista fyra veckor (veckorna 9-12), jämfört med 13,9 procent i gruppen som fick placebo. Resultaten presenteras idag på den internationella hjärtkonferensen ACC (American College of Cardiology), i Florida.

– Detta är en mycket betydelsefull studie. Vi vet hur oerhört viktigt det är att hjälpa hjärt- och kärlsjuka patienter att sluta röka. Nu ser vi i en vetenskaplig och omfattande undersökning att Champix är ett effektivt läkemedel för denna utsatta patientgrupp. Det är viktigt att vi får in rökavvänjning som en självklar del i hjärtsjukvården, säger Kerstin Tolagen, kardiolog vid Centralsjukhuset i Karlstad.
Den nya studien visar att Champix är lika effektivt för denna grupp patienter med en allvarlig sjukdomshistoria som för i övrigt friska rökare. De patienter som deltagit i studien hade alla diagnostiserad stabil kardiovaskulär sjukdom. Diagnosen hade ställts minst två månader innan studien startade. Stabil kardiovaskulär sjukdom innebär att patienterna antingen har hjärtrelaterade bröstsmärtor (angina pectoris), haft hjärtinfarkt, opererats för kärlsjukdomar med exempelvis ballongsprängning, genomgått bypass operation, haft stroke eller en mindre blödning i hjärnan (TIA-attack). Det kan även omfatta så kallad ”fönstertittarsjuka” (perifera vaskulära sjukdomar).

Studien, som är dubbelblind, randomiserad och placebokontrollerad, omfattar 714 patienter i åldrarna 35-75 år som rökt i snitt tio eller fler cigaretter per dag året innan de deltog. Samtliga ville sluta röka. De fördelades slumpmässigt i en grupp som fick vareniklin (355 personer) och i en som fick placebo (359 deltagare). Studien undersökte primärt hur många i respektive grupp som förblev rökfria de sista fyra veckorna av de 12 veckor som studien pågick.

Efter 12 månader var 19,2 procent av de som fått vareniklin rökfria, jämfört med 7,2 procent som fått placebo.

– Var femte patient var rökfri efter ett år och detta är ett mycket bra resultat. Rökare i denna sjukdomsgrupp är ofta mycket tungt nikotinberoende och trots att de vet att rökning kan döda har de oerhört svårt att sluta. Resultaten från studien visar att denna typ av läkemedel är en viktig del i arbetet för en framgångsrik rökavvänjning Det krävs också insatser med psykologiskt patientstöd och samhällsåtgärder som ger allt mindre utrymme för acceptans av rökning. Med sådana insatser kan andelen rökfria efter behandling öka ännu mer, säger Gunilla Bolinder tobaksforskare och överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset.

Fakta om Champix (vareniklin)
Champix är det första läkemedlet utan nikotin som utvecklats särskilt för rökavvänjning. Det lanserades i Sverige i december 2006 och hittills har drygt 9 miljoner rökare i världen behandlats med Champix, varav drygt 70 000 i Sverige. Champix har en dubbelverkande effekt genom att dels blockera nikotinreceptorerna vilket minskar belöningseffekterna av nikotin och dels minska abstinensbesvären. De vanligaste biverkningarna är illamående, sömnlöshet, livliga drömmar, huvudvärk och nedstämdhet. Se utförligare information på Fass.se

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: