En CP-skada beror på att hjärnan har fått en skada någon gång innan två års ålder. Det kan ske både innan förlossning, i samband med den, eller efter. CP drabbar ungefär 2 av 1000 barn som föds i Sverige varje år.
De besvär en person med en CP-skada har, kan komma att ändra sig med tiden om man får rätt sorts behandling, träning och att genom att man växer och utvecklas.
Vad är cerebral pares?
Cerebral pares eller CP är när man har en eller flera muskler som inte kan fungera normalt. Det kan vara så att det knappt syns, som till exempel att det är ett ben som inte hänger med, till att man har stora problem med sin rörelseförmåga. Det finns de som inte har behov av några hjälpmedel alls, medan andra kan behöva rullstol på grund av att de har svårt att förflytta sig längre sträckor.
En CP-skada uppstår på grund av en skada i hjärnan som tillkommit någon gång innan man fyllt två. Det kan ske under graviditeten, under förlossning eller någon gång senare. CP gör att hjärnan har svårt att styra muskulaturen.
Själva skadan förändras inte, men symtomen kan ändras när hjärnan växer och barnet utvecklas. Cirka hälften av barnen med CP har en intellektuell funktionsnedsättning, och oavsett begävningsnivå kan CP medföra svårigheter med koncentration och korttidsminne.
Det är stor skillnad från person till person hur cerebral pares påverkar vardagen och hur besvären ser ut. Ju svårare CP man har, desto mer funktionsnedsättningar har man. Detta behöver dock inte innebära hinder i livet för det, då det finns bra hjälpmedel att tillgå samt behandlingar och träning som underlättar.
Symtom på cerebral pares
CP-skador delas in i olika grupper på grund av deras olika verkan på rörelseförmågan. Spastisk CP, som är den vanligaste typen av cerebral pares, gör att muskler är spända hela tiden och reflexerna ökade. Dyskinetisk CP ger ofrivilliga rörelser i hela kroppen och ataktisk CP medför svårigheter med balansen och att samordna sina rörelser.
Andra besvär för de med cerebral pares är talsvårigheter, epilepsi, nedsatt syn och nedsatt hörsel. Detta beror oftast på att hjärnan inte fungerar som vanligt.
Behandling av cerebral pares
Det går inte att behandla för att ändra den skada en person med cerebral pares har, men man kan ge behandlingar för att minska funktionsnedsättningarna och göra det lättare för den drabbade. Det finns exempelvis fysioterapi, talträning hos logoped, stödskenor, flera slag av hjälpmedel samt mediciner. Som barn är det oftast föräldrar och personal på skola som hjälper till med behandling som de får lära sig av behandlare på en habilitering.