Ange ditt sökord

Vid en blodpropp i hjärnan är tiden avgörande. Man vill så snabbt som möjligt avlägsna blodproppen för att begränsa skadan på hjärnan. Foto: Shutterstock

Vid en blodpropp i hjärnan är tiden avgörande. Man vill så snabbt som möjligt avlägsna blodproppen för att begränsa skadan på hjärnan. Foto: Shutterstock

Brister i svensk strokevård

Varje år avlider 7 000 svenskar i stroke. Trombolys är en akutbehandling vid stroke som räddar liv, men tiden till behandling varierar kraftigt runt om i landet. Inte ens hälften av landstingen når upp till Socialstyrelsens mål.

Annons:

Därför uppmanar nu Hjärt-Lungfonden till förbättringar i strokevården.

Bara 10 av 21 landsting når Socialstyrelsens mål

En ny rapport från SKL, Hälso- och sjukvårdsrapporten 2018, visar på en ojämlik strokevård i landet. Socialstyrelsens mål är att mediantiden från sjukhusankomst till det att trombolys sätts in ska understiga 40 minuter, men bara 10 av 21 av landstingen når upp till det.

Rapporten visar även att det finns stora regionala skillnader, där det i Jämtland kan ta 26 minuter till trombolys medan det i Kronoberg dröjer över en timme.

Tiden avgörande vid stroke

Vid en blodpropp i hjärnan är tiden avgörande. Man vill så snabbt som möjligt avlägsna blodproppen för att begränsa skadan på hjärnan och minska risken för funktionsnedsättning. För att göra det brukar man använda sig av trombolys, vilket är en metod som går ut på att avlägsna blodproppar med läkemedel. Metoden har räddat många liv och bidragit till att fler strokedrabbade lever utan svår funktionsnedsättning. Med den bakgrunden är det oroväckande att det råder sådana skillnader i hur snabbt behandlingen sätts in.

Vill att landstingen agerar

Hjärt-Lungfonden uppmanar nu till förbättringar så att alla strokedrabbade ska få samma möjlighet att överleva. Bland annat vill de att landstingen ska agera så att den som drabbas av stroke får god vård oavsett var i landet hen bor.

– Tack vare frivilliga gåvor har forskningen kunnat rädda tusentals liv och ge fler människor möjlighet att leva friskt. Självklart ska strokedrabbade över hela landet ha samma möjligheter, säger Hjärt-Lungfondens generalsekreterare Kristina Sparreljung.

Annons:

Källor:

Hjärt-Lungfonden

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: