Bristen på sjuksköterskor är ett återkommande problem på många av landets sjukhus under sommaren. Värst drabbade blir akutvården i storstäder och små orter, som befinner sig i en mycket ansträngd situation.
Sjuksköterskebristen svår att lösa på flera sjukhus
På Blekingesjukhuset i Karlshamn är det så illa att bemanningsbristen har tvingat sjukhuset att stänga en hel vårdavdelning från mitten av juli och ända fram till november.
Även på hälsocentralen i Arjeplog och på Visby lasarett skapar sommarschemat huvudvärk för personalen. Eftersom patienttrycket ökar under sommaren har akuten i Visby fått utökad bemanning, men trots det hinner vårdpersonalen inte med.
Konsekvenserna blir långa väntetider, svårigheter med att hinna få alla till röntgen och att överhuvudtaget hinna bli färdig. Så beskriver sjuksköterskan Marie Hoas situationen.
Vårdförbundets varningar tycks besannas
Redan i våras kom Vårdförbundet med varningssignaler om att det här läget kunde uppstå. Farhågor som nu tycks besannas.
Vårdförbundets vice ordförande Ann Johansson berättar för SR Ekot att det är första gången som de går in i sommaren med en brist på det här sättet. Hon säger att mycket tyder på att sommaren 2015 är den värsta hittills, även om det fortfarande är för tidigt att fastslå något sådant.
Patientsäkerheten påverkas inte av bristen
För de som oroas över vårdkvaliteten säger Hans Karlsson, chef för avdelningen vård och omsorg på arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, att patientsäkerheten inte är något som påverkas av sjuksköterskebristen.
Visst är situationen ansträngd och självklart skulle det behövas mer personal, men man fokuserar på det som är patientvårdande uppgifter. Hans Karlsson menar därför att patientkvaliteten är lika god under sommaren som under andra delar av året.