Ange ditt sökord

Mest i riskzonen för att drabbas av negativa hälsoeffekter på grund av brist på ljus och så kallat dåligt ljus är kvinnor, framförallt unga kvinnor.  Foto: Shutterstock

Mest i riskzonen för att drabbas av negativa hälsoeffekter på grund av brist på ljus och så kallat dåligt ljus är kvinnor, framförallt unga kvinnor. Foto: Shutterstock

Brist på dagsljus värst för unga kvinnor

Grått och trist är en beskrivning som ofta passar in på novembervädret i Sverige och det gråmulna vädret påverkar vårt välbefinnande negativt. Unga kvinnor är de som drabbas hårdast.

Annons:

Anledningen är att unga kvinnor vistas mindre utomhus och därmed går miste om det lilla dagsljus som finns. Det visar en studie från Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Kvalitetsskillnad på ljus och ljus

Att vädret har en effekt på vårt humör kan nog de flesta skriva under på, varför hösten kan upplevas som extra motig och oinspirerande. Dels är antalet soltimmar i Sverige få och dels så är det skillnad på ljus och ljus.

Vid gråmulet väder har det inte samma terapeutiska effekter på vårt välbefinnande och därför behöver vi sannolikt längre perioder av dagsljus under den här tiden på året, säger Arne Lowden, sömn- och stressforskare på Stockholms universitet.

Kvinnor får minst dagsljus

Mest i riskzonen för att drabbas av negativa hälsoeffekter på grund av brist på ljus och så kallat dåligt ljus är kvinnor, framförallt unga kvinnor. Orsaken är att det är den grupp som vistas minst utomhus, vilket framgår i Stressforskningsinstitutets studier, som gjordes 2012 och 2014, där totalt 15 000 personer tillfrågades om hur lång tid de vistades utomhus i dagsljus i samband med arbetsdagar och lediga dagar.

De negativa effekter som man kan se att brist på dagsljus har är att kroppens aktiveringssystem för stress påverkas. Det drabbar i sin tur humörregleringen, vilket gör oss deppiga.

Stress största negativa faktorn

Ett sätt att mota depressionssymtomen under hösten och vintern är att försöka ta sig ut på lunchrasten, åka på solsemester och pröva ljusterapi. Förutom ljuset är motion bra, det ger ditt välmående en skjuts i vardagen, men allra störst påverkan på vårt välbefinnande har stress, menar Arne Lowden. Kan man minska den så är mycket vunnet.

Annons:

Källor:

SVT nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: