Det visar Barnens rätt i samhället, Bris, årsrapport.
Utsatthet i skolan har ökat
Rapporten bygger på 77 500 telefonsamtal, chatt och mej från barn och unga till Bris under åren 2016-2018, samt aktuell forskning. Den tar upp de 10 vanligaste ämnena som barn och unga söker stöd för, allt från psykisk ohälsa, familjekonflikter, funderingar kring att vara ung, till kärlek och vänner.
Det vanligaste ämnet när barn söker stöd hos Bris har genomgående varit psykisk ohälsa, men många samtal handlar också om våld, övergrepp och kränkningar, och om barnets vardag med familjen och skolan. En slutsats i rapporten är att barns utsatthet i skolan har ökat och att många barn upplever att vuxna inte ser, lyssnar eller förmår stötta.
Ökat med åtta procent
Rapporten visar att antalet kontakter till Bris ökade med åtta procent under perioden. Bara andelen barn som hör av sig med självmordstankar har ökat med 66 procent. När det gäller självdestruktivitet är ökningen 64 procent, medan ökningen för ätstörningar ligger på 47 procent.
Samtal om sexuella övergrepp har ökat med 43 procent under perioden, och det är i synnerhet tjejer som står för uppgången. Rapporten slår fast att denna ökning började i samband med Metoo.
Den psykiska ohälsan är utbredd och allvarsgraden i samtalen ökar
Under 2016-2018 har Bris haft över 28 000 kontakter med barn och unga som sökt stöd på grund av psykisk ohälsa. De senaste tre åren har samtalen om självmordstankar ökat med 66 procent, självdestruktivitet med 64 procent och ätstörningar med 47 procent. En röd tråd i samtalen är svårigheten att få hjälp.
Här krävs snabba politiska reformer, stärkta tidiga insatser och stöd för de barn och unga som mår dåligt här och nu menar man från Bris sida.
Utsattheten i vardagen ökar
Även antalet samtal till Bris från barn som söker stöd på grund av våld har ökat med 31 procent under 2016-2018. Det är stora ökningar av samtal om fysiskt och psykiskt våld, om sexuella övergrepp och om mobbning. 48 procent fler kontaktar Bris angående mobbning, vilket går i linje med Folkhälsomyndighetens studie Skolbarns hälsovanor i Sverige 2017/18 där allt fler barn uppger att de utsatts för mobbning. Bris ser att trygghetsarbetet i skolan därför behöver stärkas.
– Vi vet från tidigare forskning att psykisk ohälsa är utbredd bland barn och unga. Det som är nytt i den här undersökningen är att vi också kan se att allvarsgraden i samtalen har ökat, säger Magnus Jägerskog till Dagens nyheter i en kommentar.
Samhället sviker
Barn som söker stöd kopplat till samhällets stödinsatser inom socialtjänst, elevhälsan eller BUP har ökat med 36 procent. Det är alarmistiska samtal där barn berättar om brister och otillgänglighet. Stödet skiljer sig åt markant beroende på var i landet barnet bor.
Från Bris vill man nu se ett lättillgängligt, likvärdigt och sammanhållet samhällsstöd.
Samhället behöver organiseras
En gemensam nämnare för samtalen om psykisk ohälsa är att barn och unga upplever det som svårt att få hjälp och att vuxna inte ser eller förstår deras problem, enligt Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog.
– Bris får varje dag ta del av barn och ungas berättelser om utsatthet i vardagen. Det handlar om ångest som förlamar och skrämmer, om att inte längre orka leva, frågor om var gränsen för övergrepp och kränkningar går och om att barn och unga inte vet var de kan få stöd. Det är allvarligt och samhället behöver organiseras så att barn får stöd i att hantera alla de påfrestningar livet kan innebära, säger Magnus Jägerskog.