Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Bra för hälsan att bestämma över sin arbetstid

Bestämmer du över dina arbetstider? Har du möjlighet att flexa? Om det känns som att det gör livet lättare och enklare så är du inte helt fel ute.

Annons:

Stressforskningsinstiutet i Stockholm var nyligen värd för ett internationellt symposie om skiftarbete och arbetstider där man bland annat presenterade flera studier som visade att flexibla arbetstider innebar mindre stress och därmed är positivt för hälsan.

Livets pussel

Det man pekade på var att människor som kunde ha flexibla arbetstider fick lättare att “lägga livets pussel”, det vill säga planera sin tillvaro. Den här känslan av lätthet bidrog till minskad stress och i längden, bättre hälsa.

Det är långt ifrån alla som är förunnade möjligheten att bestämma över sina egna arbetstider, det är vanligtvis relaterat till det yrke du har, och oftast är att det är tjänstemän som har lättast att själva kontrollera arbetstiderna. För anställda inom arbetaryrken och särskilt för den som går skift är det betydligt krångligare vilket också återspeglar sig i sämre återhämtning och en störning i ens sociala liv. Känslan som många i den yrkeskategorin upplever är att tiden inte räcker till.

Sämre återhämtning riskfaktor

Att jobba mycket övertid och skift kan leda till att kroppen varken fysiskt eller psykiskt återhämtar sig. Det i sin tur ökar risken för stressrelaterade sjukdomar och långvarig stress vet man är en av riskfaktorerna bakom hjärt- och kärlsjukdom.

Det är även negativt ur en arbetssynpunkt då sämre återhämtning leder till att vi är mindre effektiva i vårt arbete, det säger Göran Kecklund, docent vid Stressforskningsintitutet. Att ha möjligheten att påverka sina arbetstider är en positivt motvikt som kan minska risker för sjukskrivning och förtidspensionering.

Samtidigt är det inte att “bara” införa flextider – studier gjorda i Sverige visar att det är viktigt att vara noga med hur man inför flexibla arbetstider. Bland annat kan en alltför egenbestämd arbetstid leda till att man inte kan koppla bort arbetet, att arbetet tar en alltför dominerande plats i livet och att det uppstår konflikter i personalen när många har olika arbetstider. Det finns även många som faktiskt föredrar regelbundna arbetstider – och som arbetsledare eller chef måste man väga alla dessa olika preferenser på en guldvåg i samband med att man kanske inför flexibla arbetstider.

Det som forskarna sammanfattar i de nya studierna är att “egeninflytande över arbetstiden är en central faktor som förmodligen är minst lika viktig som hur mycket man arbetar” samt att det förmodat har en direkt effekt på vår allmänna hälsa.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: