Det visar ny svensk forskning.
Påtagliga skillnader
Deltagarna i den aktuella studien fick grader hunger- och mättnadskänslor samt önskan att äta igen. När man jämförde mätningarna såg forskarna vid Statens lantbruksuniversitet (SLU) att det inte fanns några skillnader på aptit och hungerskänslor före frukosten men däremot under timmarna efter frukosten var skillnaderna påtagliga.
I studien ingick ett 40-tal män och kvinnor med normalvikt och som antingen åt rågknäckebröd eller mjukt vetebröd som en del av frukosten.
Ju mer bröd – desto mindre hungerskänsla
Forskarna såg att desto större del av frukostens energiinnehåll som bestod av rågknäckebröd (60 procent) desto större blev mättnadskänsla.
Jämfört med en frukost med vitt bröd dämpade frukost med rågknäckebröd hungerskänslorna och önskan att äta igen betydligt.
Färre kalorier
Studien gick ut på att man kontrollerade energiinnehållet och energiandelen noga vid frukosten och sedan serverade en testpyttipanna fyra timmar senare.
Där såg forskarna ett direkt resultat, frukost som hade 60 procent av energinnehållet från rågknäckebröd åt i genomsnitt åtta procent färre kalorier till lunch. Dessa resultat stämmer med tidigare studier kring rågbröd, rågmjölksgröt och hunger samt mättnadskänslor.
Bioaktiva ämnen
Docent Rikard Landberg vid Institutionen för livsmedelsvetenskap vid SLU säger att resultaten talar för att det är rågfibrerna eller andra bioaktiva ämnen i rågen som svarar för dessa effekter och att det inte beror på hur mycket produkterna fyller ut magsäcken.
Nu vill man gå vidare med en längre studie på tolv veckor. Då planerar man att jämföra hur en kost rik på rågprodukter påverkar aptit, kroppsvikt och kroppsammansättning jämfört med vita veteprodukter.
Nordeuropeiskt sädesslag
Forskargruppen vid SLU har studerat hälsoeffekter av råg i flera år och har i tidigare studier sett att råg bland annat kan förbättra insulin- och blodsockervärden, sänka psa-värdet hos män och eventuellt skydda mot vissa former av tjocktarmscancer.
Råg är ett främst nordeuropeiskt sädesslag som används till att framställa bland anant mjöl, bröd och flingor.