Att medellivslängden skiljer sig åt beroende på var i landet du bor visar färska siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).
Medellivslängden fortsätter att öka
Hos svenska kvinnor och män ökar medelåldern och man kan se att ökningen precis som tidigare är större för män än för kvinnor.
De senaste fem åren ökade medellivslängden med ett år för män respektive 0,6 år för kvinnor, jämfört med föregående femårsperiod.
Skillnad i olika delar av landet
Vad som också går att utläsa är att vi svenskar lever olika länge beroende på vart i landet vi befinner oss. Generellt visar siffrorna från SCB att längst lever man i de södra landskapen, jämfört med de norra. Medellivslängden i Halland är 84,7 år för kvinnor jämfört med drygt 82,7 år i Västernorrland, alltså två år kortare. Hos männen lever man längst i Kronoberg, 81,09 år medan motsvarande siffra i Norrbotten ligger på 78,53 år. Hallands län respektive Kronobergs län är de län där man kan se att man lever allra längst.
Siffrorna visar också att det kan skilja sig åt inom länet, skillnaden i medellivslängd mellan Danderyd och de mer socialt utsatta områdena i Stockholms län är hela 6,8 år.
En blandning av orsaker
Orsakerna till att vi lever olika länge i olika delar av landet är blandade. Bo Burström är professor i socialmedicin vid Karolinska instituet i Solna och i en kommentar till TT säger han att en väsentlig anledning är utbildningsnivån. Anledningen är att utbildningsnivån påverkar såväl jobb, inkomst som levnadsvanor och livsvillkor.
Att just Norrbotten hamnar längst bland männen menar bo Burström beror på arbetsförhållandena och kraven på utbildning, i kombination med de övriga faktorerna som påverkas av detta.