Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Boktips: Piller och baciller – en liten bok om läkemedel

Vet du om det är virus eller bakterier man bekämpar med antibiotika? Förstår du hur ett vaccin fungerar? Och framförallt: hur förklarar du de här begreppen för ditt barn?

Annons:

Det har skrivits en hel del böcker för barn om hur det är att vara sjuk och att gå till doktorn. Inte underligt, för många barn blir krassliga och behöver tittas till. För den som är liten kan det kännas märkligt att bli undersökt och kanske stucken i fingret.

Tyvärr finns det få böcker som förklarar vad som händer inne i kroppen när man är sjuk och får medicin. Det vill barnen också gärna veta. Som förälder är det inte alltid lätt att berätta, för du ska både förstå själv och komma på hur du ska förmedla de ganska svåra begreppen.

Som tur är har apotekaren Fredrik Brounéus tillsammans med tecknaren och hjärnforskaren Nina Erixon-Lindroth skrivit boken “Piller och Baciller – en liten bok om läkemedel” (Edition Andersson AB i samarbete med Läkemedelsverket) som berättar om infektioner, kroppens försvar och mediciner.

Boken kan hjälpa barn och föräldrar att förstå

I Piller och baciller får vi läsa om hur människan alltid funderat på sjukdomar och letat efter mediciner. För länge sedan plockade vi saker från naturen och provade magiska riter. I dag sitter forskare i laboratorier och testar nya mediciner.

Boken beskriver hur bakterier, virus och parasiter fungerar och på vilka sätt kroppen jobbar för att bli frisk igen. Det är en tydlig sammanfattning som säkert hjälper barn i lågstadieåldern och deras föräldrar att förstå.

Själv hade jag velat få känna mer av allt det fascinerande i kroppen: hur alla celler kan jobba ihop, hur luriga virusen är och hur snabbt bakterierna blir fler. Inte för att Brounéus inte skriver om det, utan för att texten är väldigt saklig.

Både i berättelsetexten och i faktarutor förklaras fenomenen. Tyvärr lite för lika. Berättelsen skulle behövt mer liv, språket är i första hand tydligt, inte särskilt levande. Det finns inga lekfulla, spännande ordbilder som sätter fart på fantasin och ibland sitter jag och hoppas att meningarna åtminstone ska rimma. Informationsrutorna i sin tur kunde ha blivit mer läroboksmässiga. Då hade det varit roligare att läsa och äldre barn hade kunnat lära sig mer.

Det är en text som är skriven för att informera och bilderna är snarare lite läskiga än sprudlande färgrika. Det finns en ton av informationsbroschyr från ett statligt verk i boken. Å andra sidan är den innehållsmässigt bra.

Trots allt tror jag att boken behövs och borde finnas på alla barnmottagningar, vårdcentraler och i skolor.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: