Ange ditt sökord

Känslornas pekbok gjord på kraftig kartong som är enkel för de små barnen att bläddra i och kräver föräldrars engagemang. Foto: Weekendform.com

Känslornas pekbok gjord på kraftig kartong som är enkel för de små barnen att bläddra i och kräver föräldrars engagemang. Foto: Weekendform.com

Boktips: Känslornas pekbok

Känslornas pekbok (Gilla böcker AB) är en annorlunda pekbok för barn som illustrerar känslor. 

Annons:

Pekböcker för barn är till för att de ska skapa ord och få bättre ordförståelse men när det lilla barnet ska förstå känslor och känslouttryck blir det genast svårare. Det har förlaget Gilla böcker AB, tagit till sig och skapat boken ”Känslornas pekbok” med illustratören Hanna Albrektson.

Vi ger bort ett exemplar av boken samt ett exemplar av Tidningen DOKTORN+ (prenumerationsutgåvan) – skicka ditt bästa barnbokstips till [email protected] Först till kvarn!

Konkreta substantiv

När man som förälder letar efter pekböcker till sina barn finner man ofta böcker med bilder på konkreta substantiv som barnen möter på i sin vardag, såsom bil, buss, tåg och mugg.

Efter en tid klarar barnen av att förstå dessa och kan sedan peka på dem, ljuda fram sina första ord, samt peka och säga att det är en buss som passerar på gatan.

En bok som engagerar föräldrarna

Känslornas pekbok är en fin bok gjord på kraftig kartong som är enkel för de små barnen att bläddra i.

De illustrerande bilderna på de fina färgglada fåglarna saknar ingående förklarande text. Det kräver ett större engagemang av föräldrarna som får tydliggöra bilderna med små berättelser och ansiktsuttryck för att förmedla de olika känslorna.   

Inte helt lätt att förklara känslor för små barn

Känslor som ”glad”, ”ledsen”, ”mätt” och ”trött” klarar dottern bra men hon vet nog fortfarande inte vad ”hysterisk” eller ”cool” innebär. Kanske är det för att hon har svårt att hitta dessa uttryck i sin egna lilla vardag. Trots detta vill hon att vi ska läsa boken för henne varje kväll. När det kommer till känslor och att förstå känslor blir det genast svårare – även för oss föräldrar att på ett pedagogiskt sätt förklara detta för dem

Kanske är det för att vi föräldrar får improvisera och dramatisera varje fågel för henne och att berätta att denna fågel inte är vilken fågel som helst. Att denna fågel som är kraftigt röd, burrar upp sig och vinklar sina ögonbryn i en konstig vinkel – att han ska symbolisera att han är ”arg”.

Ta fram era sinnen så blir det roligt för alla

Frågan kvarstår dock för vilken målgrupp boken är tänkt för men jag skulle säga att man kan ta börja ta fram den från 1½ års ålder och kanske upp till när barnet fyller tre.

Sedan tar nog andra böcker över dennes roll. För att den ska fungera i ert hem behöver ni ta fram alla era sinnen och spela upp en liten teater för ert barn eller barnbarn.

Gilla böcker AB
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: