Undersökningar har visat att patienter som själva mäter sitt blodtryck uppvisar bättre följsamhet till läkarnas ordination. Därför kan det ibland vara av värde av vårdpersonalen att rekommendera blodtrycksmätning i hemmet. Det är dock viktigt att egen kontroll av blodtrycket görs i samarbete med läkare eller sjuksköterska. Att mäta och tolka resultat kräver kunskap och träning.
Blodtrycksmätning hemma
De nya moderna blodtrycksmätarna som är helautomatiska är enkla att använda och ger bra värden som man kan diskutera med sin läkare kring. Det finns mätare som sätts kring handleden och andra som sätts kring överarmen. Eftersom det är viktigt att mätaren befinner sig i hjärthöjd vid mätningen kan det vara lättare med en mätare som sätts på överarmen eftersom den automatiskt hamnar i hjärthöjd då. Vid handledsmätare är det viktigt att hålla handen i hjärthöjd för att få korrekt värde. Om man har armen/handen för lågt visar blodtrycket högre värden och tvärt om.
Fördelen med handledsmätare är att de små samt att de flesta har lika stora handleder oavsett om man är överviktig eller smal. Vid överarmsmätare är det viktigt att man har manschetter som anpassas för armstorleken. De flesta mätare klarar armar som har mellan 21-32 cm i avslappnat tillstånd. Då täcker man majoriteten av befolkningen. Vissa mätare har olika manschettstorlekar som man kan välja om man har en exceptionellt tjock eller smal arm. Ett besvär som vissa nämner är att de tycker det är otäckt eller smärtar när man pumpar upp manschetten på överarmen, då är det bättre med en handledsmätare.
Fördelar med blodtrycksmätning hemma
Egenkontroll kan ge värdefull och kompletterande information om hur insatt behandling påverkar blodtrycket i olika situationer. Mätning kan dessutom vara till hjälp när man skall avsluta behandling med läkemedel. Vidare innebär egenkontroll att patienten själv mer aktivt engagerar sig i behandlingen, vilket sannolikt också ökar följsamheten till givna ordinationer. Man ser också att blodtrycker brukar vara högra när man mäter på vårdmottagningar eftersom patienten kan vara med nervös – den så kallade ”vita rocken effekten”.
Vad påverkar blodtrycket vid blodtrycksmätning
Emotionella faktorer, som »vita rocken-effekten«, har en stor betydelse, även iska och stress ger utslag på blodtrycket. Andra faktorer är smärta, stress, kyla och tobaksrökning som medför en ökning av blodtrycket, medan vila och värme sänker blodtrycket. Det är således viktigt att temperaturen i rummet är lagom och behaglig. Trycket av manschetten kan, om denna pumpas upp mycket högt, ge upphov till smärta. Blodtrycket stiger vid alla former av smärta. Även kaffe påverkar blodtrycket. Ett bra tips för att få samma omständigheter vid varje mätning är att mäta vid samma tidpunkt på dagen, gärna på morgonen.
Läs mer om blodtryck och behandling