Metoden har testats av en forskargrupp på John Hopkins University och resultaten benämns som enormt spännande, rapporterar BBC.
Kan få stor inverkan på cancerdödlighet
Det blodprovet gör är att söka efter mutationer, som ofta uppstår i samband med cancer. Sökningen görs i 16 gener och efter åtta sorters proteiner som släpps ut från tumören och lämnar spår i blodet. Tanken är att provet ska tas varje år för att kunna upptäcka cancern i ett så tidigt skede som möjligt.
Cristian Tomasetti på John Hopkins University säger att en tidig upptäckt är avgörande och då kan det här blodprovet ha en enorm inverkan på cancerdödligheten. Att kunna hitta tumörer i ett stadie då de fortfarande kan opereras bort skulle göra stor skillnad för överlevnaden.
Över 70 procent av cancern hittades
Hittills har metoden använts på över tusen patienter med cancer i äggstocken, levern, magen bukspottkörteln, matstrupen, tjocktarmen, lungorna eller brösten som ännu inte har spridit sig till andra vävnader. Cristian Tomasetti beskriver resultaten som enormt spännande där över 70 procent av cancern kunde hittas.
Nu ska metoden även testas på personer som inte redan har blivit diagnosticerade med cancer, vilket på riktigt kommer att visa metodens effektivitet. Men hur som helst är det ett stort steg framåt för cancerforskningen som väcker hopp inför framtiden.