Ange ditt sökord

För den som har en stillasittande vardag kan en promenad göra gott för välbefinnandet menar forskarna. Foto: Shutterstock

För den som har en stillasittande vardag kan en promenad göra gott för välbefinnandet menar forskarna. Foto: Shutterstock

Bli lyckligare och må bättre – ta en promenad!

När amerikanska forskar tittade närmare på hur motion påverkar vårat välbefinnande visade det sig att promenader var högst effektivt för att vi mentalt ska må ännu bättre.

Annons:

Det visade sig även att vissa grupper mer än andra har en fördel av att vara ute och röra på sig. Bakom studien står en grupp forskare vid University of Connecticut står bakom.

Mätte fysisk aktivitet

I studien ingick 419 deltagare i medelåldern som alla under fyra dagar fick bära en särskild apparat som följde deras fysiska akvitet.

Deltagarna fick även svara på ett antal frågor om hälsa och hur mycket de rör på sig.

Motion bra för välbefinnandet

Det forskarna ville studera var vilken mängd motion som påverkar välbefinnandet inte bara fysiskt utan även psykiskt. Helt enkelt, hur mycket måste vi röra på oss för att må bättre?

Resultatet visade att vi inte alls behöver träna särskilt hårt för att må bra.

Lätt motion räcker långt

Enligt forskarna kunde man se i studien att redan lätt motion i form av till exempel promenader hjälper till att öka välbefinnandet rejält.

Studiedeltagarna som ägnade sig åt promenader rapporterade nämligen högst välbefinnande och lägst nivåer av depression.

Hård fysisk akvitet påverkade inte humöret

Studien visade även att deltagare som ägnade sig åt måttlig aktivitet rapporterade ett ökat välbefinnande.

Däremot fanns det inget som tydde på att extra hård fysisk aktivitet skulle göra detsamma.

Tjänar mer på motion än andra

För personer som sitter stilla mycket visade sig effekterna av motion vara extra starka. Bland deltagarna var det personer med stillasittande vardag som rapporterade lägst nivåer av välbefinnande.

Därför menar forskarna att den här gruppen tjänar mer på motion om andra.

Observationsstudie

Studien, som publicerats i Journal of Health Psychology, var en observationsstudie vilket betyder att forskarna inte har haft möjlighet att säkerställa ett hundraprocentigt samband mellan orsak och verkan.

Studieförfattarna menar att man ändå kan dra slutsatsen att allt tyder på att det inte krävs en enorm insats för att göra skillnad för välbefinnandet.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: