När tandvårdspriserna släpptes fria 1999 ökade priserna för tandvård kraftigt under några år. Under vintern 2004-2005 flaggade vård- och omsorgsminister Ylva Johansson för att återigen reglera priserna, något som då inte blev av. Diskussionen om tandvårdskostnaderna lever dock i allra högsta grad. Cirka 20 procent av den vuxna befolkningen går inte regelbundet till tandläkare, och kostnaderna är en viktig faktor bakom det.
Samtidigt som regeringen, Konkurrensverket, Försäkringskassan, privattandläkare och folktandvård med flera diskuterar hur prissättningen ska se ut, tas helt nya initiativ för att privatpersoner ska få lägre kostnader för sin tandvård.
City Dental först ut
I november 2005 öppnades den första kliniken i Sverige som tydligt konkurrerar med lågt pris. City Dental i cen trala Stockholm fick stor uppmärksamhet i media och lika stor patienttillströmning när man gick ut med erbjudandet om halverade priser jämfört med folktandvården i Stockholm.
Bakom priserna ligger enligt kliniken faktorer som stordriftsfördelar, längre öppettider och därmed effektivare utnyttjande av lokalerna. Samt den del som har varit mest kontroversiell: Att man enbart använder sig av polska tandläkare, tandläkare som driver eget företag och hyrs in under sex månader för att undvika att betala svensk skatt. Greppet har även tagits i andra delar av landet. I Karlshamn startade under slutet av 2005 en ny ”billighetsklinik” i Kostnadskonsulternas regi.
– Det har varit mycket populärt. Folk flyger hit från Stockholm, Norge och Danmark för att kolla sina tänder, säger Andreas Levin, VD för Kostnadskonsulterna. Kostnadskonsulterna har en mycket annorlunda bakgrund bland tandvårdskliniker. Företaget är ett bemanningsföretag som specialiserat sig på att hitta personal på hela den europeiska marknaden.
– Hela idén dök upp när jag behövde uppsöka tandläkare i Polen när jag var där i ett arbetsärende. Så dök City Dental upp och vi insåg att detta var hett, säger Levin.
Även i Rumänien
Under 2007 kommer Kostnadskonsulterna även att börja rekrytera tandläkare i Rumänien. Hur kommer den här utvecklingen, med fler utländska tandläkare, påverka svensk tandvård? Kvaliteten är hittills svår att säga något om. Den granskande myndigheten, Socialstyrelsen, håller för närvarande på att göra en första tillsyn av City Dental i Stockholm, en tillsyn som förväntas vara klar under början av hösten.
– Det som framförallt kan påverka patientsäkerheten när det gäller utländska tandläkare är kraven på att patienter ska kunna ta del av journalerna, säger Urban Allard vid Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Örebro och specialist på tillsyn av tandvård. I ett annat avseende, tillgängligheten på tandläkare, är de utländska tandläkarna högst välkomna. Sverige har brist på tandläkare, en brist som inte förväntas bli särskilt förbättrad fram till 2020, trots att fler utbildningsplatser nyligen inrättats. Dessutom flyttade många svenska tandläkare utomlands i slutet av 1990-talet.
Har inte påverkat kvaliteten
Den här bristen kan ligga bakom en del av de ökande priserna, men Urban Allard tror inte att det påverkat kvaliteten i behandlingarna.
– Tandläkarna är generellt sett medvetna om att göra jobbet ordentligt. Dessutom har faktiskt tandhälsan förbättrats något de senaste åren.
– Däremot är det ju ett problem för samhället att vi utbildar tandläkare som sedan flyttar utomlands. Å andra sidan, när vi nu får in polska tandläkare till landet så kanske det kan vara en fördel, säger Urban Allard.
Artikel publicerad i Tidskriften Doktorn nr 3 2006