Benskörhet hör till de sjukdomar som inte är helt lätta att upptäcka. I regel ger det inga symtom alls – dock kan benskörhet i ryggkotorna leda till besvärlig ryggvärk och att du blir kortare och kutryggig. Många gånger diagnostiserar man benskörhet först i samband med ett aktuellt benbrott som uppkommit relativt lätt genom att du bara snubblat, slagit i eller liknande. Om du tidigt kommit i klimakteriet eller redan under 50års ålder upptäcker en lätthet för att få frakturer så bör du kolla upp detta då det innebär risk för benskörhet.
Både män och kvinnor kan drabbas av benskörhet, kvinnor många gånger i samband med klimakteriet och män på grund av hög ålder.
Vad kan jag själv göra för att undvika benskörhet och benbrott?
En vanlig orsak till benbrott är fall – fallolyckor är otroligt vanligt och här handlar det om att vara ”smart” och förebygga orsaker till fall, särskilt om man har fått diagnosen benskörhet.
Tänk på möbleringen hemma! Den där mattkanten som du alltid snubblar över eller det vassa bordet du ofta går in i, det kanske är läge att göra sig av med dessa. Då benskörhet innebär en mycket ökad risk för benbrott ska du göra det bästa du kan för att undvika ytterligare benbrott, för har du en gång drabbats av benbrott orsakat av benskörhet löper du en mycket större risk att drabbas fler och fler gånger. Det är aldrig fel att be om hjälp om man inte vill klättra på stegar eller stolar och att göra hemmet säkrare för sig själv!
Att få i sig rätt mängd kalcium och D-vitamin är viktigt redan innan du eventuellt drabbas av benskörhet. Det är genom dessa två man bygger upp ett starkt skelett men det kan också handla om att vara fysiskt aktiv, ett skelett som inte belastas regelbundet blir skörare. Kalcium får man i huvudsak i sig via mejeriprodukter (om du inte av någon anledning undviker mejeriprodukter finns det tillskott som du kan ta) och D-vitamin får du genom att vara ute i solen under sommarhalvåret.
Några tips för att undvika benskörhet
• Få i dig kalcium
• Få i dig D-vitamin
• Vistas ute (gärna när det är sol för att få D-vitamin)
• Ät en mångsidig kost
• Undvik stillasittande alltför länge alltför ofta
• Motionera för att bygga upp kropp och skelett
• Sluta röka
• Undvik stora mängder alkohol
Några tips för dig som drabbats av benskörhet
• Gör hemmet ”fallsäkert” (ta bort och/eller undvik risker som innebär att du kan ramla)
• Sluta inte motionera! (vid behov, kontakta en sjukgymnast så kan ni gemensamt komma fram till bra aktiviteter just för dig som drabbats av benskörhet)
• Är du utomhus – ta hjälp för att hålla balansen. Broddar, käpp, rullator – tag hand om din kropp!
• Sluta röka
• Drick mindre alkohol
• Var ute i friska luften
• Få i dig kalcium
• Få i dig D-vitamin
• Våga fråga doktorn! (våga fråga om saker som du undra om du har blivit diagnostiserad med benskörhet)
• Undersök möjligheten att ta kalcium och D-vitamin som kosttillskott (ta en dialog med din läkare).
Det finns olika anledningar till att du drabbas av benskörhet men med några av de här råden kan du som har drabbats få hjälp hur du ska tänka kring din sjukdom och du som ännu inte vet eller har drabbats får några konkreta tips på hur du kan förebygga benskörhet.
Vi underhåller vår kropp med en god kost, motion och solljus.
Tag hand om ditt skelett!
Ofta handlar det idag om utseende – och utsidan. Men vi ska tänka på att hålla oss i god form, fundera på vad vi äter och försöka få i oss kroppens byggstenar för det som finns på insidan räknas i allra högsta grad.
Om du är orolig att du drabbats av benskörhet ska du ta kontakt med en läkare – du kanske bara har några funderingar eller tankar efter att ha läst den här artikeln.
För oss alla gäller det att få i oss bra saker så vår kropp mår fint och även om vi säger att vi ”slutar växa” och blir vuxna så slutar inte vår kropp att tillverka nya beståndsdelar . Det är dessa vi underhåller med en god kost, motion och solljus. Att naturliga faktorer som klimakteriet påverkar risken för benskörhet är inget som vi rår på annat än med förebyggande och underhållande åtgärder, hjälpa kroppen på traven.
Om du drabbats av benskörhet – tänk på att inte låta det hålla dig inne. Det är fortfarande mycket värt att röra på dig, men se till att du får göra det när du själv vill. Trådlösa telefoner, allmänna hjälpmedel och att undvika risker att falla är alla åtgärder som hjälper dig leva ett helt normalt liv.
Varför drabbas jag av benskörhet?
Visste du att du byter ut hela ditt skelett? Benet är levande vävnad som både bryts ner och byggs upp, under hela livet. Det blir som en naturlig cykel och under loppet av 10-20 år har du bytt ut hela ditt skelett. Benskörhet påverkar den här känsliga cykeln och om du drabbas bryts mer ben i skelettet ner än vad som kan byggas upp.
Den här cykeln som skelettet går igenom bygger på olika hormoner som bisköldkörtelhormon och östrogen (kvinnligt könshormon) samt mängden D-vitamin och kalcium. Allt detta påverkar mekanismen som bygger upp och reparerar vårt skelett så att det är fullt fungerande.
Orsakerna till att du drabbas av benskörhet kan vara olika – i samband med klimakteriet minskar till exempel kvinnors östrogen vilket leder till en snabbare benomsättning. Unga kvinnor som tränar ofta kan också påverkar sina hormoner som i sin tur rubbar den känsliga cykeln som skelettet har. Nu är inte kvinnor de enda som drabbas – äldre män (ofta över 70 år) drabbas av brist på D-vitamin och det i sin tur leder till att upptaget av kalcium försämras.
Om någon i din familj har drabbats av benskörhet är faktiskt sannolikheten högre att du själv drabbas.
Några riskfaktorer för benskörhet
• Du är kvinna (kvinnor har lägre benmassa från grunden samt förlorar viktiga hormoner i samband med klimakteriet)
• Olika läkemedel (som kortison, läkemedel mot epilepsi, och medlet heparin)
• Sängliggande en längre tid
• Ute för sällan (brist på solljus och D-vitamin)
• Sjukdom (ledgångsreumatism, anorexi, sköldkörtel- och bisköldkörtelsjukdom)
• Ensidig kost
• Sjukdomen finns i släkten
• Du är ung tjej och tränar extremt mycket (din hormonbalans kan rubbas och påverka skelettet)
• Du har minskat i längd med 3 cm före 70års ålder och 5cm efter
• Rökning- och alkoholkonsumtion
• Låg nivå av östrogen / testosteron i blodet
Man uppskattar att var tredje kvinna över 70 år i Sverige har benskörhet.
Hur vanligt är benskörhet och vad finns det för behandling
Man uppskattar att var tredje kvinna över 70 år i Sverige har benskörhet. När det kommer till män är det mindre än hälften jämfört med kvinnor.
Om du kommer till läkaren med ett benbrott ställer han eller hon frågor – det handlar om din livsstil, dina vanor, om det finns benskörhet i släkten, samt mediciner och eventuella sjukdomar. Läkaren gör förmodligen en allmän undersökning och tar reda på hur lätt du kan röra på dig och gör en bedömning om skelettets tillstånd. Du kan även få genomgå en så kallad bentäthetsmätning.
Vad är en bentäthetsmätning? En bentäthetsmätning innebär att du undersöks med en svag röntgenstråle som går genom kroppen. Man kan även göra bentäthetsmätningar genom ultraljud. Är det så att läkaren diagnostiserar dig med benskörhet och du får påbörja medicinering mäter man vanligtvis bentätheten en gång om året för att kunna följa upp behandlingen.
Om du har problem med ryggen finns det alltid möjlighet med röntgen – det är inte helt lätt att se om du har benskörhet då bentäthetsmätning egentligen är det enda sättet man ordentligt kan se om ditt skelett är urkalkat.
Beroende på din allmänna sjukdomsbild och historia kan läkaren välja att göra fler tester och ta prover för att försäkra sig om att du inte har drabbats av några andra sjukdomar och mycket av den behandling du sedan får om du drabbats av benskörhet ordineras utifrån vilken själva orsaken till din benskörhet är.
Den vanligaste och mest grundläggande behandling du får om du drabbats av benskörhet är att du får ett tillskott av kacium och vitamin-D. Kalcium är ett av skelettets grundläggande byggstenar och det är viktigt att man i kombination med D-vitamin får i sig tillräckligt av dessa två. Kalcium bidrar bland annat till att förhindra att benstommen bryts ner.
Många gånger behöver du som är drabbad av benskörhet benspecifika läkemedel, till dessa behövs också ett tillskott av D-vitamin och kalcium för att komplettera behandlingen. Diskutera detta med din läkare som kan ge dig råd på vägen och även optimera behandlingen för just dig utifrån det behov du har.