Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Varje år diagnostiseras omkring 10 000 nya fall av prostatacancer och cirka 2 500 män dör av sjukdomen.
Forskning för att hitta samband med prostatacancer
Sambandet mellan tobak och lungcancer är numera välkänt, men också bakterier och virus spelar en viktig roll för olika cancersjukdomars uppkomst. Den kunskapen används idag för att exempelvis vaccinera unga kvinnor mot cancerframkallande papillomvirus. Tanken att också prostatacancer skulle kunna orsakas av en bakterie- eller virusinfektion baseras på flera studier som har visat att kronisk inflammation är mycket vanligt i prostata och att den skulle kunna bidra till cancerutvecklingen.
Resultaten av denna undersökning visar att bakterien kan ge en kronisk prostatainflammation hos råttor, men för att det ska uppstå cancer behövs troligtvis ytterligare faktorer. Mer forskning krävs.
Vanligt med tester för prostatacancer
En ny studie från Karolinska Institutet visar att omkring två tredjedelar av alla män i Stockholmsregionen över 50 år har genomgått så kallad PSA-testning för att upptäcka prostatacancer.
Särskilt vanliga är testerna i gruppen 70-79 år. Detta trots att män i den åldern enligt forskarna har lite att vinna på tidig upptäckt av en eventuell prostatacancer.
Prostatacancer växer ofta långsamt
– Prostatacancer växer ofta långsamt och för många blir sjukdomen aldrig livshotande, samtidigt som behandlingen kan medföra avsevärt lidande för patienten i form av exempelvis urinläckage och problem med impotens. Men tidig upptäckt av prostatacancer genom PSA-testning räddar samtidigt liv, vilket skapar ett etiskt dilemma för sjukvården, säger Tobias Nordström, läkare och en av forskarna bakom studien.