– Vi behöver minska den skuld som många kvinnor känner kring sin osteoporos. De tror helt enkelt att de får skylla sig själva då de kanske tränat för lite, ätit fel, druckit för lite mjölk etc. Det är viktigt att få bort stigmat, säger Anita Sandström, vice ordförande i Osteoporosförbundet.
Diagnos efter första kotfrakturen
Anita Sandström blev diagnostiserad med osteoporos 2007 efter att ha brutit en kota i ryggen, runt åtta år efter hennes första symtom som var en trött rygg med värk, men tanken att hon kunde vara benskör slog henne aldrig.
– Jag förstod inte och trodde absolut inte att jag hade drabbats av benskörhet, trots att min mamma var drabbad och några till i släkten hade sjukdomen och jag hade sett dem lida och ha besvär, berättar Anita Sandström.
Genom sitt jobb som sjuksköterska hade hon mött många patienter med osteoporos, men hon hade ändå väldigt begränsad med kunskap om sjukdomen och som hon menar är en ”tyst sjukdom” som lätt kan förbises av både patienter och sjukvårdspersonal. Hennes egen erfarenhet av sjukvården var dock mycket positiv när hon fick sin diagnos. Efter sin första kotfraktur i ryggen blev hon remitterad av sin allmänläkare till en specialist på sjukhuset som gjorde en osteoporosutredning och resultaten från DEXA-mätningen (bentäthetsmätning) visade att hon hade osteoporos och hon fick börja med medicin. Den har hjälpt henne att få ett tätare skelett samt att gå från väldigt benskör till att ligga på gränsen till icke benskör. Hon påpekar att många inte får hjälp i tid eller tillräckligt snabb hjälp, vilket är oerhört viktigt för att stoppa utvecklingen av sjukdomen.
Anita spelar golf tack vare effektiv behandling
När Anita Sandström var som sjukast kunde hon inte göra det hon älskade mest – spela golf och sjunga i kör. Hon var rädd för att göra sig illa eller att få en ny fraktur på golfbanan. Tack vare hennes medicin är hon nu tillbaka på golfbanan flera gånger i veckan.
– Man kan få ett fungerande liv om man får hjälp av sjukvården, får en fysioterapeut och en trygghet hur man tacklar sin kroniska sjukdom och att man kan få en medicin som bygger upp skelettmassan igen, säger Anita Sandström. Det är självklart viktigt att äta en hälsosam kost och att träna kontinuerligt när man har osteoporos för att bygga upp muskler och ge kroppen vitaminer och mineraler så som bra fetter i fisk och kalciumrik mat, som för alla även den som inte har denna sjukdom.
Anita Sandströms moster var dubbelvikt på grund av sin osteoporos och blev diagnostiserad först när hon var 90 år.
-När man är dubbelvikt eller har krympt så pass mycket som jag, 9,5 centimeter, möts till slut revbensbågen och höftkammaren och det blir trångt för lungorna, magsäcken och tarmarna som inte längre får plats utan trycks ut och man får svårt att äta, berättar Anita Sandström.
Ärftlighet är den största faktorn som avgör om en person utvecklar osteoporos. Ärftlighet förklarar 60–70 procent av osteoporos i Sverige, ändå saknas det kunskap kring osteoporos om vilka varningstecken man ska vara uppmärksam på. Ett sådant är att man krymper då kotorna i ryggen kollapsar eller bryts. Det är därför viktigt att mäta sig kontinuerligt, har du krympt mer än 3 cm före 70 eller 5 cm efter 70 bör du gå till din vårdcentral och be om att bli utredd för benskörhet. Andra varningstecken är brutna handleder, axlar samt höftfrakturer. Man ska också klara ett fall på plan mark.
Kunskapsbrist är boven
Socialstyrelsen kom i april 2020 med rekommendationer om nya skarpare nationella riktlinjer för behandling av osteoporos, detta är nu ute på remiss och kommer att spikas i början av nästa år. Något som lyfts är behovet av patientkontrakt och fungerande frakturkedjor i hela Sverige.
– Brist på kunskap är den stora boven till varför folk inte får behandling och det skiljer sig enormt mellan olika regioner. Lika vård i hela Sverige säger man, men det är inte så. Det krävs en ökad kunskap om osteoporos både hos allmänheten och hos sjukvårdspersonalen, säger Anita Sandström.
Det ser olika ut i regionerna och där vissa inte alltid utreder, hur ska man komma till rätta med det? – Statistiken säger att mellan 10–25% av regionerna alltid utreder. Hur många som utreds och får medicin är helt korrelerat om regionen har kunskap och en frakturkedja, säger Anita Sandström.
Fakta
- En halv miljon svenskar lever med osteoporos.
- Osteoporos är en av de vanligaste svenska folksjukdomarna och som drabbar varannan kvinna över 50 år.
- Är du +50 och har brutit dig efter ett lågenergifall eller haft en kotkompression – kräv utredning på vårdcentralen.
- Läkemedelsbehandling kan minska risken för en ny fraktur med 50%.
- Mat som innehåller kalcium och D-vitamin är bra för att förhindra nya frakturer liksom träning, framför allt balansträning.