Ange ditt sökord

Margareta fick bältros och hade aldrig tidigare känt en sådan fruktansvärd smärta.
 Foto: Shutterstock

Margareta fick bältros och hade aldrig tidigare känt en sådan fruktansvärd smärta. Foto: Shutterstock

Bältros – även kallat helveteseld

Plötslig och återkommande smärta kan vara bältros. En virussjukdom som vanligen drabbar människor över 50 år och som i värsta fall kan ge men för livet.

Annons:

Margareta Bloom var en aktiv pensionär i Åhus. Att påta i trädgården och ta långpromenader med maken Lennart hörde vardagen till.

“Jag bara skrek rakt ut”

Trots sina 85 år var hon spänstig och orkade fortfarande lyfta de yngsta barnbarnen, som då var sex och åtta år gamla. I december 2012 fick hon plötsligt en intensiv, brännande smärta och tänkte ”så här kan man bara inte ha det”.

– Det kom sex anfall per dygn, även på natten, då jag hade så ont att jag bara skrek rakt ut, berättar Margareta. Hela kroppen värkte och jag hade aldrig varit med om något liknande. Jag förstår idag varför bältros även kallas för ”helveteseld”.

Margareta hade även ont i ansiktet och besvär med ögat och efter två dygn av fruktansvärd smärta, gick hon till en ögonläkare som konstaterade att ögontrycket var för högt och att hon hade fått bältros.

– Jag fick ögondroppar, men hade turen att synen inte påverkats negativt. Av min husläkare fick jag sedan olika typer av smärtstillande och läkemedel mot bältros. Som mest hade jag nog runt fem olika mediciner och tog tio tabletter per dag.

Inlagd på sjukhus på grund av smärta

Smärtan blev något bättre, men hon hade fortfarande smärtanfall och det blev så tufft att hon under två veckor låg inlagd på sjukhus.

– Värst var att vakna på natten med denna obeskrivliga smärta och då var det tryggt att få stöd av vårdpersonalen.

Efter tio dagar i enskilt rum fick hon dela rum med andra kvinnor. Margareta uppskattade att få prata med några på dagarna, då hon börjat känna sig riktigt rastlös. Det blev dock en lång väg tillbaka. Ett halvår senare började Margareta trots fortsatt smärta i ansiktet, att återigen försöka njuta av långpromenader med maken.

– Jag hade fortfarande ont i pannan och ögat, men medicinen hjälpte inte mot smärtan. Bältros var för mig okänt, så jag hoppas att andra får upp ögonen och förstår vilken jobbig sjukdom det är. Jag är tacksam över att synen inte har påverkats, men tyvärr har nervsmärtan inte gett med sig än idag, åtta år senare, berättar Margareta. Jag hade önskat att jag kunnat vaccinera mig mot bältros och då sluppit dessa år av smärta.

Bältros är en vanlig sjukdom

Bältros, eller herpes zoster, är en vanlig virussjukdom som kan drabba människor i alla åldrar, men är vanligast hos personer över 50 år och hos dem med nedsatt immunförsvar.

Alla som har haft vattkoppor kan få bältros. Bland den som lever till 85 har hälften någon gång haft bältros. Risken för långvariga nervsmärtor och andra komplikationer ökar också tydligt med åldern. Det är ovanligt att man drabbas mer än en gång. Typiska symtom på bältros är att det börjar med en brännande smärta och sen hudutslag på ena sidan av kroppen.

Viktigt att söka vård i tid

Andra symtom kan vara huvudvärk, illamående, kräkningar och feber. Om bältros sätter sig i ansiktet och framförallt i ögat är det viktigt att söka hjälp så snabbt som möjligt, då det finns risk för att ögat och synen kan skadas av infektionen.

– Om utslagen sätter sig i ansiktet, bör man bli undersökt av en ögonläkare så snart som möjligt, eftersom utslagen kan skada ögats hornhinna, berättar överläkare Jan-Rickard Norrefalk, som forskar och undervisar på Karolinska Institutet i Stockholm. Ansiktsnerven kan drabbas och man får då en ensidig ansiktsförlamning, men även balanssinnet liksom hörselnerven kan påverkas.

Bältros läker så småningom av sig själv. Hudutslagen torkar in och sårskorporna faller av efter några veckor och smärtan försvinner oftast inom några månader.

– Ibland kan man dock behöva få behandling, menar Jan-Rickard Norrefalk. Hos enstaka personer kan smärtan dessutom bli kvar under mycket lång tid.

Nytt vaccin mot bältros

Det finns numera ett nytt vaccin mot bältros, Shingrix, som har bättre effekt än Zostavax som funnits sedan tidigare. Shingrix kan även ges till personer med nedsatt immunförsvar. Vaccin kan tas från 50 års ålder, men ingår inte i högkostnadsskyddet utan får bekostas själv. Vaccinering är ett effektivt sätt att förebygga bältros.

Det finns även vissa läkemedel som kan lindra, så kallade antivirala läkemedel. Helst ska behandling startas inom tre dygn från dess att första blåsan uppstått för att få så bra effekt som möjligt och hindra virus att föröka sig för snabbt. Smärtan behandlas i första hand med smärtstillande läkemedel, smärtlindrande plåster eller antiinflammatoriska mediciner. Om bakterier har infekterat hudutslagen behövs ibland behandling med antibiotika.

– När huden har läkt och blåsorna är borta kan man få smärtlindring med hjälp av TENS (Transkutan Elektrisk Nerv Stimulering), men också av smärtlindrande plåster med lidokain, eller spansk pepparextrakt, capsaisin, säger Jan-Rickard Norrefalk. Dessutom finns flera läkemedel som har effekt på den typ av nervsmärtor som bältros kan förorsaka. B-vitaminer används också i behandlingen.

 

 

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: