För de flesta barn går besvären med böjveckseksem över med åldern. Det finns en koppling mellan böjveckseksem och tillstånd som allergi och astma.
Atopiskt eksem
Om huden hos ditt barn är extra känslig, torr, har en benägenhet för klåda och eksem så ökar risken för atopiskt eksem. Dessa riskfaktorer är ofta ärftliga. Det finns även yttre riskfaktorer som kan orsaka eller försämra eksem hos barn.
Riskfaktorer
- Stark värme eller kyla
- Kroppsansträngning med svettning
- Tät varm klädsel
- Uttorkad hud på grund av för mycket bad och dusch
- Infektioner
- Allergener i föda eller luften
- Psykiska faktorer och stress
Det går oftast inte att peka ut en eller ett par enskilda orsaker till eksemet utan det är många faktorer som samverkar, så kallat multifunktionellt.
Symtom vid atopiskt eksem
Om ditt barn drabbas av böjveckseksem är den främsta symtomen, huvudsymtomen, klådan. Därefter uppkommer utslagen. Hos barn har eksemet olika karaktär beroende på barnets ålder.
I tidig ålder, upp till 2 års ålder, är eksemet oftast mer diffust utbrett. Vid senare ålder, 2–12 år, blir eksemet mer lokaliserat till arm- och knäveck, runt ögon, baksidan av lår och sätesregionen. Det är de så kallade böjvecken vilket är anledningen till att atopiskt eksem även kallas för böjveckseksem. Det kan vara svårt att som förälder se om ditt barn har atopiskt eksem eller inte, det bästa är att uppsöka hudläkare så tidigt som möjligt om du misstänker böjveckseksem hos ditt barn. Då kan behandlingen påbörjas i god tid.
Diagnos vid atopiskt eksem
För att ställa diagnosen atopiskt eksem behövs sällan ta några tester utan diagnosen är klinisk, det vill säga att man kollar på eksemets utseende, karaktär och förlopp.
Om det däremot skulle förekomma någon typ av allergi i samband med eksemet så tar man tester för att se vad det kan vara för allergi.
Behandling vid atopiskt eksem
Hur mycket besvär atopiskt eksem ger varierar, ibland är besvären mer påtagliga och andra stunder inte. Det varierar även från person till person. Behandlingen går ut på att dämpa klådan och hjälpa huden att återhämta sig från eksemet. Behandlingen anpassas utifrån individen och det handlar mycket om att bryta den så kallade ”klådcirkeln” där klådan retar upp huden och förvärrar både klådan och eksemet.
Atopiskt eksem kan behandlas dels med medel som lindrar klådan och dels med kortisonkrämer mot eksemet. Om kortisonpreparatet har otillräcklig effekt eller om det inte rekommenderas som behandling i det aktuella fallet finns även kortisonfria salvor. I vissa fall behöver man även sätta in antibiotikabehandling som tillägg. Märker du som förälder att behandlingen inte fungerar, ta kontakt med behandlande läkare igen för att se över behandlingsstrategin. Man ska vara medveten om att det kan ta flera år innan atopiskt eksem försvinner.
Välj rätt kräm
Huden är kroppens största organ och yttersta skyddsbarriär. Därför är det viktigt att ta noga hand om huden. Förebygg genom att använda en mjukgörande kräm regelbundet och var noggrann med vad du köper för mjukgörande kräm. BVC, vårdcentralen eller apotek har kunskap i vilken kräm som inte bara är kosmetisk utan även har vetenskapliga studier som påvisar positiv effekt på huden vid besvär som atopiskt eksem.
Att det är viktigt att välja rätt kräm mer rätt innehåll visar bland annat en studie med stöd från Karolinska institutet. I studien rekommenderas mjukgörande krämer innehållandes karbamid som förstahandsval vid behandling av atopiskt eksem. Om du vill eftersträva bra effekt och mindre bieffekter rekommenderar vården oftast att du satsar på läkemedelskrämer istället för kosmetiska krämer där man har studerat både innehåll, effekt och eventuella bieffekter och biverkningar.
Förebyggande behandling
Att smörja med mjukgörande kräm från födseln skulle kunna förebygga atopiskt eksem, det konstaterar forskare i flera olika studier. Studierna visar att risken för att utveckla eksem minskade med hälften hos de barn som hade stor risk att insjukna, om de använde mjukgörande kräm från tidig ålder och framåt.
Forskarna menar samtidigt att det behövs mer forskning innan man kan säga med säkerhet att det är förebyggande även på längre sikt.
De flesta får eksem någon gång
Atopiskt eksem förekommer även hos vuxna, då oftast på ögonlocken och i huden runt ögon och mun. Man räknar dock med att cirka 80–90 procent av de drabbade slipper sitt eksem med stigande ålder. För vuxna med svåra besvär blir det ibland aktuellt med medicinsk ljusbehandling eller immunhämmande medel.
Hos de allra flesta går däremot atopiskt eksem att förebygga, behandla och mildra. Hos barn som vuxna handlar det om att vara medveten om riskfaktorer, yttre som ärftliga, att få behandling i god tid, smörja med mjukgörande krämer och bryta klådcirkeln för att komma till rätta med atopiskt eksem.
—