I studien lät forskarna undersöka sambandet mellan läkemedelsuttag för psykiatriska diagnoser och luftföroreningsnivån i bostadsområdet.
Påverkar hjärnan och kognitiv utveckling
De luftföroreningar som avses är främst bilavgaser och det är allt fler studier som pekar på att avgaser kan ha en påverkan på hjärnan och den kognitiva utvecklingen.
Forskaren Anna Oudin vid Enheten för yrkes- och miljömedicin, Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, är den som har lett studien och enligt henne innebär resultaten att en minskad koncentration av luftföroreningar skulle kunna minska psykiskt ohälsa hos barn och ungdomar.
Högre risk med höga halter av luftföroreningar
För att få fram resultatet använde forskarna uppgifter från Läkemedelsregistret tillsammans med en nationell modell för luftföroreningskoncentrationer. Studierna inkluderade hela befolkningen under 18 års ålder i Stockholms län, Västra Götaland, Skåne och Västerbotten.
I den aktuella studien kunde man se att barn och ungdomar som bodde i områden med högre koncentrationer av luftföroreningar löpte nio procent högre risk att medicineras för en psykiatrisk diagnos under uppföljningen per 10 mikrogram per kubikmeter högre halt av kvävedioxid. Dessa resultat stod sig även efter att man hade kontrollerat för socioekonomiska och demografiska faktorer.
Studien har publicerats i tidskriften BMJ Open.