Det hävdar i alla fall forskare i USA och Israel i en studie som publicerats i tidskriften Pediatrics.
Simulerade scenarion
I studien lät forskarna 39 intensivvårdsteam vid neonatalvården (vård för tidigt födda barn) simulera olika scenarion. I dessa scenarion behandlade man medicinska träningsdockor i akuta sitationer som svår andnöd eller chock på grund av allvarlig blod- eller vätskeförlust.
I scenariot befann sig även en skådespelerska som agerade som träningsdockans mamma. “Mamman” gav randomiserat utvalda vårdteam oförskämda kommentarer, kommentarer som inte var kopplade till själva vården som utfördes. Teamens prestationer bedömdes via ett frågeformulär av två personer som inte hade någon vetskap vilket team som fått ta emot de oförskämda kommentaterna.
Presterade sämre
Forskarna kunde se att de team som fått otrevliga kommentarer presterade sämre än de team som inte hade fått det. Av de elva mått som ingick i studien fick de team som fått otrevliga kommentarer sämre resultat i samtliga elva.
I studien kommer man därför fram till att pretationen hos vårdpersonal som drabbas av oförskämdheter från en patients anhörig försämras och patienten får därmed sämre vård.
Datorspel kunde förändra upplevelsen
En annan aspekt var att forskarna såg att om man lät teamet spela ett datorspel med fokus på beteendeförändring innan de utsattes för oförskämdheter presterade på samma nivå som de som inte utsattes för kommentarerna.
Därför menar man att med rätt insatser kan man lära vårdpersonal att undvika att påverkas av negativa kommentarer i sitt arbete vilket kan vara av värde för vårdinsatsen.