Ange ditt sökord

Om du har valt att vara ensam har du all rätt att tycka att det är underbart. Foto: Shutterstock

Om du har valt att vara ensam har du all rätt att tycka att det är underbart. Foto: Shutterstock

Det finns olika anledningar till ensamhet kring jul. Det kan vara att man till exempel är inlagd på sjukhus, att man av olika skäl inte vill umgås med andra eller att den släkt och de vänner man haft genom åren har blivit färre.  Foto: Shutterstock

Det finns olika anledningar till ensamhet kring jul. Det kan vara att man till exempel är inlagd på sjukhus, att man av olika skäl inte vill umgås med andra eller att den släkt och de vänner man haft genom åren har blivit färre. Foto: Shutterstock

För barn så handlar det tyvärr många gånger om utanförskap - det bästa är att prata med den du misstänker är för sig själv utan att vilja vara det. Foto: Shutterstock

För barn så handlar det tyvärr många gånger om utanförskap - det bästa är att prata med den du misstänker är för sig själv utan att vilja vara det. Foto: Shutterstock

Att vara ensam på jul

Medan många samlar familj, släkt och vänner inför den stundande julhelgen är det inte ovanligt att andra sitter ensamma. Då kan julen vara en tuff period - oavsett anledning till ensamheten.

Annons:

Det finns olika anledningar till ensamhet kring jul. Det kan vara att man till exempel är inlagd på sjukhus, att man av olika skäl inte vill umgås med andra eller att den släkt och de vänner man haft genom åren har blivit färre. När julen kommer kretsar mycket kring familjen – och världsproblem som hunger, klimathot och katastrofer. Det många missar är att det många gånger i den direkta närheten finns människor som är behov av värme och trygghet.

Någon släkting som man inte tänkt på för att den personen är “jobbig” eller “bor för långt bort”, en vän som man vet tycker det är tungt när julen kommer eller någon som har drabbats av ett tråkigt besked – oavsett så räcker många gånger en liten gest för att få den personen att känna sig sedd.

Att vara ensam – eller bara vara för sig själv

Precis som för tjuren Ferdinand behöver inte ensamhet betyda att man är olycklig eller har råkat ut för något. Många känner inte ett behov av gemenskap och trivs med att vara för sig själv, något som för en del andra inte alltid är helt lätt att ta till sig. Människor vill gärna ha etiketter och det kan kännas avvikande att någon faktiskt väljer att vara själv på jul. Har du valt att vara för dig själv?

Om du har valt att vara ensam kan det vara underbart. Att promenera fram genom gatorna och njuta av att vara i dina egna tankar, att krypa upp i soffan med en kopp varm dryck och bara vara. I ett samhälle där gemenskap alltmer är en norm kan det vara skönt att få vara ifred på sin kant, något du är långt ifrån ensam om. En viktig aspekt med ensamhet är dock att utgå från vad du mår bra av, om ensamheten enbart känns positiv finns det ingen anledning att känna sig tvingad att umgås med andra.

Är det däremot så att du känner att ensamheten och tillvaron utan sällskap påverkar ditt liv negativt – då bör du göra någonting åt det.

Att sluta vara ensam

Ensamhet kan ibland bli en ond cirkel. Du umgås inte, du hör inte av dig – till slut känns det kanske “dumt” att höra av sig eller att umgås och i slutänden så är man för sig själv. Här är det bästa att istället lyfta telefonen och höra av sig till någon, få något att ske. Ofta är det det där första steget som är det avgörande, det man både drar sig för och samtidigt kan få hjälp av.

Tänk igenom – skriv ner, vad är det som har bidragit till att du är ensam? Vad är det som hindrar att du faktiskt inte är ensam? Motivera dig själv och hitta de små stegen som kan ta dig från ensamheten in i gemenskapen. Det kan handla om att gå en kurs eller göra någon annan gemensam aktivitet som sammaför dig själv med andra på ett naturligt vis.

Några råd från Psykologiguiden.se

  • Berätta om din ensamhet och hur du upplever den – chansen är stor att du upptäcker att du inte alls är ensam, utan att flera har det som du.
  • Bjud in dig själv till vänner. Se det som att du gör dem en tjänst – människor blir lyckliga av att få dela med sig och göra gott för andra.
  • Leta upp ett arrangemang för ensamstående och anmäl dig på vinst och förlust.
  • Om din oro handlar mer om andras normer än om dina egna känslor – köp en helt egen Alladin-ask och besluta dig för att njuta av din ensamhet.

Jenny Klefbom, leg psykolog

Ensamhet kring jul – stigmat

Att vara ensam kring jul är många gånger mer stigmatiserat än ensamhet andra gånger på året. Här handlar det åter om att bedöma sin egen ensamhet, är det självvalt eller känner man att man mår dåligt? Att försöka, kring jul, göra egna saker som lyser upp tillvaron, julpynta, lyssna på bra musik – dricka glögg, små saker som ändå för tillvaron framåt för dig som inte trivs med att vara ensam. Julen är trots vintermörkret en ljus högtid och eftertanke är skönt att ibland få göra i lugn och ro.

Om du vill vara ensam – berätta det för andra. Det är inte säkert att de förstår men det kan kännas bättre för dig att få säga att du faktiskt väljer att tillbringa julen kanske som en helt vanlig helg. Känn absolut ingen skam om du vill vara ensam på jul – huvudsaken att du själv mår bra och trivs med tillvaron.

Ensamhet – ett ord, många betydelser

Att vara ensam kan innebära så många olika saker – man kan vara ensam i en sal full med folk för att man inte känner en enda, eller så är man ensam i den närmaste familjen för att man känner sig utanför. Man kan också vara ensam för att man vill vara för sig själv eller för att man tycker ensamhet helt enkelt är skönt. För barn så handlar det tyvärr många gånger om utanförskap – det bästa är att prata med den du misstänker är för sig själv utan att vilja vara det. Detta gäller såväl vuxna som barn.

Ensamhet är som sagt mångtydig och därför är det naturligt att inte alla upplever ensamhet på samma sätt!

En julklapp – till dig själv

Att man i ett ständigt uppkopplat, ständigt närvarande samhälle kan vara ensam känns kanske främmande men det är mer vanligt än vad du tror. Tänk efter, finns det någon i din närhet som du vet inte trivs med att vara ensam? Finns det en plats extra vid julbordet eller går det att ringa upp den där släktingen man inte har hört ifrån på länge? Ta dig tid mitt i julstressen och se dig omkring – ofta finns den ensamma människan närmre än du tror.

Är det du som är den ensamma, fundera kring hur du vill ta tag i din egen tillvaro. Ta hjälp av de råd du har fått i den här artikeln och tänk på vad det bästa för dig kan vara. Att vara “till besvär” kan vara det bästa som har hänt dig – våga möta människor och ta dig ur din ensamhet. På jul finns det gemenskap runt om i samhället i kyrkor, föreningar eller på olika platser som arrangerar sammankomster. Ett annat tips är att unna sig något lite extra – en spavistelse eller att bo på hotell och bli uppassad, eller bara njut av något lyxigt för dig själv!

Låt inte julen vara en jobbig tid – se den som ett tillfälle att ge dig själv den bästa julklappen, att må bra! Och för dig som har någon i din närhet som är ensam kan den bästa julklappen vara gemenskap.

För dig som känner att det är för tungt att hantera ensamheten själv – eller har råkat ut för något kring jul och behöver någon att prata med

Jourhavande Medmänniska, 08-702 16 80
Öppet varje natt 21.00-06.00
jourhavande-medmanniska.com

Röda Korset, 0771-900 800
Öppet alla dagar 14.00-18.00
redcross.se

Jourhavande Präst, 112
Öppet varje natt 23.00-06.00
Svenska kyrkan

BRIS för dig upp till 18 år, 116 111
Öppet Måndag – Fredag 15.00-21.00, Lördag – Söndag 15.00-18.00
BRIS för dig upp till 18 år

BRIS Vuxentelefon, 077-150 50 50
Öppet Måndag – Fredag 10.00-13.00
BRIS Vuxentelefon

RFSL Brottsofferjour, 020-34 13 16
RFSL Brottsofferjour

Kvinnofridslinjen, 020-50 50 50
Öppet dygnet runt
Kvinnofridslinjen

Du är alltid anonym och flera av telefonnumren syns inte på din telefonräkning. Tänk på att öppettiderna kan variera kring jul!

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: