För Rebecca som lever med en rad olika diagnoser är depressionen bara en del av hela bilden. Hon förklarar själv att bland de olika diagnoserna står depression idag inte med i journalen.
– När jag var 17 år diagnosticerades jag med depression. Det var sex år sedan och även om inte den diagnosen idag står med i journalen så har jag andra, konstaterade diagnoser, emotionell instabil personlighetsstörning (borderline), ADD, och posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).
Visste inte varför hon inte mådde bra
Borderline och ADD-diagnoserna fick Rebecca 2015, PTSD-diagnosen för cirka fyra år sedan. För Rebecca var det ändå något positivt när läkarna ändå konstaterade att det fanns inslag av depression i diagnosen.
– Jag visste inte varför jag inte mådde bra, orsaken bakom. Så när jag fick en diagnos tänkte jag att jag äntligen skulle få hjälp, att någon äntligen såg mig. Men det fanns även en viss rädsla, vad det skulle innebära, minns Rebecca.
Det Rebecca visste om depression sedan tidigare var mest att man skulle må väldigt dåligt eller tänka på negativa tankar och självmord.
– Det är ingenting man direkt pratar om tyvärr, så jag visste inte så mycket, säger Rebecca.
Kunskapen om psykisk ohälsa har förbättrats
Rebecca, som själv arbetar med frågor som rör depression och psykisk ohälsa, har däremot sett hur attityden och kunskapen till psykisk sjukdom har förändrats de senaste åren.
– Idag är det på något sätt vanligt med depression och även om det kanske alltid har varit vanligt med depression så är skillnaden att vi idag pratar om det mer och mer. Fler människor vågar berätta om deras mående vilket är väldigt positivt, säger Rebecca.
Även om utvecklingen är positiv så menar Rebecca att det finns arbeta att göra när det kommer till psykisk ohälsa.
– Det viktigaste är nog att fånga upp människor innan det går för långt genom att erbjuda hjälp och terapi, inte bara mediciner, menar Rebecca.
Våga prata om psykisk ohälsa
Trots att Rebecca själv lever med flera diagnoser försöker hon ändå förmedla en positiv bild av livet till den som idag får diagnos eller också lever med psykisk ohälsa.
– Jag säger att fortsätt kämpa. Även om det kan se mörkt ut just nu så kommer det bli bättre, även fast du kanske inte tror det.
Rebecca har tre råd till den som lever med psykisk ohälsa, råd som hon gärna förmedlar vidare.
– Först och främst, ta den hjälpen som erbjuds. Sedan, våga kriga för att få rätt vård. Och sist men inte minst, prata, prata och prata, säger Rebecca.
Namn: Rebecca Johansson
Bor: Ystad, Skåne
Familj: Mamma, pappa, 4 syskon
Gör: Sjukskriven på heltid, inväntar plats på behandlingshem
Senast lästa bok: ingen koncentration så inte läst på evighet så minns inte