Apoteket, som är en franchise inom Apoteksgruppen, ligger söder om Stockholm, närmare bestämt i Västerhaninge.
– Jag är apotekare sedan 1991 och har mångårig erfarenhet av bland annat ledarskap i olika roller inom apoteksbranschen. Jag sökte mig hit då jag alltid varit intresserad av kemi och läkemedelsläran.
Tuff konkurrens
Nahid konstaterar att den största utmaningen är konkurrensen på marknaden, som är tuff, och att det är en utmaning i att fortsätta vara bäst och ligga ett steg före alla andra. Samtidigt trivs hon verkligen på jobbet.
– Det roligaste med mitt jobb är alla bra kundmöten, de ger mig enorm energi i min vardag!
Under åren har det blivit många roliga, och fina, minnen från kunder som Nahid har mött i sin vardag och roll som apotekare.
– Det finns många fantastiska minnen under alla dessa år som jag har jobbat inom branschen men något som värmde mitt hjärta extra var den gången när en kund kom in med en stor bukett blommor som tack för att jag hjälpte honom med hans mediciner.
Bristen på farmaceuter oroar
För Nahid och hennes kollegor i branschen är kommande års pensionsavgångar något man ser som ett stort problem.
– En av de störta utmaningarna vi har är bristen på farmaceuter, som bland annat beror på stora pensionsavgångar som väntar inom de närmaste åren.
Dit räknas även Nahid som inom tio år ser sig själv ha gått i pension och i en annan fas i livet. Men idag fortsätter hon driva sitt apotek och när hon inte jobbar kopplar hon av med bland annat träning.
– Jag försöker träna, spela tennis och umgås med vänner och mina barn .
Råd till dig som vill bli farmaceut
Till blivande farmaceuter har Nahid några avslutande, viktiga, råd på vägen.
– Farmaceuternas kunskap behövs och finns överallt där läkemedel finns, från det att nya läkemedelssubstanser utvecklas och godkänns till tillverkning av en färdig produkt och slutligen när den används av patienten. Det råder stor brist på farmaceuter så du kommer att vara eftertraktad på marknaden och ha möjlighet att påverka vart du vill jobba!
—
Namn: Nahid Månsson
Familj: Två vuxna barn, särbo, pappa och bror
Bor: Sollentuna
Yrke: Leg. Apotekare och apoteksägare
Senaste lästa bok: Min fantastiska väninna
Fakta Farmaceut
Farmaceut är ett samlingsnamn för apotekare och receptarier. Skillnaden mellan en apotekare och en receptarie är utbildningens längd. Apotekarprogrammet är ett femårigt program, receptarieprogrammet är treårigt. Vid båda programmen studeras kemi, biologi och fysiologi, men med apotekarprogrammets två extra år finns möjlighet att fördjupa sig. Farmaceuter återfinns i flera branscher. På apotek arbetar både apotekare och receptarier i olika befattningar. Inom läkemedelsindustrin arbetar apotekare arbeta i hela läkemedelskedjan, från forskning till försäljning. De receptarier som arbetar inom industrin arbetar oftast med kontroll och med de regelverk som rör läkemedel. Inom sjukvården blir det vanligare med apotekare. Apotekare- och receptarieutbildningarna ger båda möjlighet att söka legitimation hos Socialstyrelsen, i likhet med sjuksköterskor och läkare. För många arbetsuppgifter inom vården samt på apotek krävs legitimation. För att kunna söka legitimation måste man ha gjort praktik på apotek.