Ange ditt sökord

Risken för allvarliga komplikationer och ökad dödlighet är större för unga personer med typ 2-diabetes, säger Anna Ek, biträdande överläkare på KS. Foto: Sami Kahorzadeh

Risken för allvarliga komplikationer och ökad dödlighet är större för unga personer med typ 2-diabetes, säger Anna Ek, biträdande överläkare på KS. Foto: Sami Kahorzadeh

Typ 2-diabetes i unga år ger högre risk för komplikationer

Typ 2-diabetes kallades tidigare för åldersdiabetes, men sjukdomen kryper ner i åldrarna och även barn drabbas. Unga vuxna med typ 2-diabetes har en ökad risk för allvarliga komplikationer och andra sjukdomar. Tidiga insatser är avgörande – men alla får inte de senaste läkemedel som finns tillgängliga.

Annons:

– Studier visar att unga personer med typ 2-diabetes som debuterar tidigt har en större risk för allvarliga komplikationer och ökad dödlighet jämfört med de som är friska, säger Anna Ek, som är biträdande överläkare, barnendokrin- och diabetesmottagningen, Karolinska Universitetssjukhuset, som medverkade på ett seminarium på Världsdiabetesdagen anordnat av Dagens Medicin Agenda.

Snabbast ökning hos barn och ungdomar

Övervikt och obesitas ökar i alla åldrar, men snabbast för barn och ungdomar. Denna ökning kan i sin tur kopplas till fler fall av typ 2-diabetes hos unga i Sverige, från 1 procent till 1,6 procent.

Gruppen unga med typ 2-diabetes har högre BMI, sämre blodsockerkontroll och ökade blodfetter. Komplikationer riskerar att slå hårt mot denna grupp om patienterna inte får rätt behandling.

För personer med typ 2-diabetes är viktminskning en nyckel till att uppnå remission – det vill säga att bli av med alla kliniska tecken på sjukdom. Brittiska studier visar att en viktminskning på 15–20 procent är det mest effektiva för att nå diabetesremission. Att minska i vikt mer än så har ingen ökad effekt.

Begränsad tillgång till läkemedel

De enda läkemedelsklasserna som har effekt på både vikt och diabetesbehandling är GLP1-receptoragonister och SGLT2-hämmare. Dessa läkemedel ger också god blodsockerkontroll samtidigt som de skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Det finns stora utmaningar med behandling för barn- och unga med typ 2-diabetes. Tillgången till läkemedel är begränsad och vissa nya läkemedel är inte godkända för alla åldrar.

– För unga som har mycket annat som händer i livet är det svårt att hitta motivationen och ändra livsstil för att gå ner i vikt, vi behöver hjälpa dem med det och det behövs intensiv kontakt. Hela familjen behöver stöd och support, säger Anna Ek.

Skeptisk till ”hälsosam fetma”

Mikael Rydén, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och professor i experimentell fettvävsforskning, Karolinska institutet, bekräftar bilden av ett ökande problem med övervikt och obesitas.

Begreppet ”hälsosam fetma” som diskuterats under en tid förhåller han sig skeptisk mot.

– Personer med så kallad “hälsosam fetma” har upp till fyra gånger högre risk att utveckla typ 2-diabetes och ökad risk för kardiovaskulär sjukdom, så att det skulle finnas hälsosam fetma är nog en överdrift, säger han.

Trots uppdaterade rekommendationer för läkemedel når fortfarande bara 58,4 procent av patienterna med typ 2-diabetes i Sverige behandlingsmålen för långtidsblodsocker (HbA1c), enligt statistik från Nationella diabetesregistret. Detta leder på sikt till allvarliga komplikationer, och störst är riskerna för de som fått typ 2-diabetes innan 25-års ålder.

Läs om typ 2-diabetes.

Läs om sjukdomen fetma.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: