Ange ditt sökord

Mjukgörande salva är en grundbehandling vid atopiskt eksem. Foto: Getty Images

Mjukgörande salva är en grundbehandling vid atopiskt eksem. Foto: Getty Images

Atopiskt eksem: atopikerdagen & nya riktlinjer

Atopikerdagen i mitten av september varje år vill lyfta atopiskt eksem, även känt som atopisk dermatit. Detta är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som påverkar miljontals människor världen över. Sjukdomen kännetecknas av återkommande episoder av kliande och inflammerad hud, vilket kan ha en betydande inverkan på livskvaliteten.

Annons:

Under 2023 presenterade Läkemedelsverket nya behandlingsrekommendationer för atopiskt eksem, och den internationella dagen för atopiskt eksem, som infaller den 14 september, syftar till att öka medvetenheten om sjukdomen och dess påverkan på de drabbades liv. Dagen syftar till att informera allmänheten och vårdpersonal om vikten av korrekt diagnos och behandling samt att stödja forskning och utveckling inom området.

Enligt Praktisk Medicin är atopisk dermatit är en kronisk, inflammatorisk hudsjukdom med torr hud och återkommande kliande hudutslag. Sjukdomen debuterar ofta i barndomen och kallas också ofta för atopiskt eksem. Det finns en stark ärftlig association mellan atopiskt eksem och andra atopiska sjukdomar, som astma och allergisk rinit.

Nya behandlingsriktlinjer

De nya behandlingsrekommendationerna från Läkemedelsverket betonar vikten av en helhetsapproach till vården av atopiskt eksem. Här är några av de centrala punkterna:

  • Patientutbildning: Utbildning är avgörande för att patienter ska förstå sin sjukdom och lära sig förstå vad som triggar eksemen och hantera sina symtom effektivt.
  • Personlig behandlingsplan: Varje patient bör ha en skriftlig behandlingsplan som är anpassad efter deras specifika behov.
  • Avancerad behandling: Om basbehandlingar inte är tillräckliga, har patienter rätt till mer avancerade behandlingsalternativ.
  • Mål för behandling: Målet är att uppnå så långa besvärsfria perioder som möjligt, med minskad klåda och inflammation.

Vanliga frågor & svar enligt Astma & Allergiförbundet

Är atopiskt eksem en barnsjukdom?

Nej, även om atopiskt eksem ofta debuterar i barndomen, är det en livslång sjukdom för många. Symtomen kan återkomma senare i livet även om de försvinner under tonåren.

Är atopiskt eksem samma sak som allergi?

Nej. Atopiskt eksem är en inflammatorisk hudsjukdom med försämrad barriärfunktion, vilket gör huden mer känslig för allergener. Även om atopiskt eksem är en självständig diagnos och inte direkt ett symtom på allergi, kan symtomen förvärras av allergier. Det finns en hög samsjuklighet med allergiska sjukdomar, och ungefär hälften av de som har atopiskt eksem lider även av en allergisk sjukdom eller astma.

Kan jag använda smink om jag har atopiskt eksem?

Ja, men det är viktigt att vara försiktig med vilka produkter du använder. Huden är känsligare och risken för kontaktallergi är högre. Det finns certifierade produkter som är säkrare att använda för personer med atopiskt eksem.

Ska jag utesluta viss mat för att förbättra mitt barns eksem?

Det är inte rekommenderat att utesluta livsmedel utan att först konsultera en läkare eller dietist, eftersom det kan påverka barnets näringsintag negativt. Det är viktigt att behandla eksemet och stärka hudens barriärfunktion med rätt medicinska behandlingar.

Framtida perspektiv vad gäller atopiskt eksem

Forskningen om atopiskt eksem fortsätter att utvecklas, och nya behandlingsalternativ, inklusive biologiska läkemedel, är under utveckling. Dessa nya behandlingar erbjuder hopp för de som lider av måttlig till svår atopisk dermatit och kan förbättra livskvaliteten avsevärt. Atopiskt eksem är en komplex sjukdom som kräver en väl genomtänkt och individuell behandlingsstrategi. Genom att öka medvetenheten och förbättra behandlingsmetoderna kan vi hoppas på bättre livskvalitet för de drabbade.

Läs om astma.

Läs mer om pollenallergi hos barn.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: