Ange ditt sökord

Om du misstänker att din hund eller katt har drabbats av artros är det viktigt att ta med ditt husdjur till en veterinär för undersökning och diagnos.  Foto: Shutterstock

Om du misstänker att din hund eller katt har drabbats av artros är det viktigt att ta med ditt husdjur till en veterinär för undersökning och diagnos. Foto: Shutterstock

Artros hos hund och katt

Hundar och katter kan, precis som oss människor, drabbas av stela leder och värk. Minst en av fem hundar drabbas av artros men med rätt livsstil och behandling kan de flesta hundar med artros få mindre smärta och bättre livskvalitet. 

Annons:

Det är alltid viktigt att låta veterinären undersöka din hund för att ställa en korrekt diagnos. Ju tidigare din hund får träffa en veterinär, desto större är chansen att den får hjälp.

Retning eller inflammation i lederna

När lederna drabbas av artros uppstår en retning eller inflammation då delar av kroppens försvarsmekanism försöker begränsa rörelsen för att minska smärtan. Det leder till att det bildas mer bindvävnad i ledkapseln och leden blir stelare. Kroppen bildar också benpålagringar runt leden som ska reducera ledens rörelseomfång och ledbrosket förlorar sina egenskaper. Elasticiteten försvinner och brosket kan till slut försvinna helt där belastningen är som störst. Det är detta som kallas artros och artros är en både kronisk och fortskridande ledsjukdom. 

Orsaker till artros hos hund och katt 

Hundar och katter kan drabbas av artros till följd av naturligt åldrande och förslitning men även på grund av onormal utformning av leder, rubbningar i tillväxten eller skador i leden på grund av instabilitet eller onormal belastning. 

Artros är smärtsamt vilket gör att hundar och katter försöker ändra sitt rörelsemönster för att i största möjligaste mån undvika att röra leden. Det innebär spända och smärtande muskler vilket ytterligare begränsar rörelseomfånget. Till skillnad från oss människor kan hunden eller katten inte berätta var den har ont därför är man begränsad till att bland annat tolka deras beteende. 

Besök veterinär vid misstanke om artros

Symtomen kommer ofta smygande och tenderar att öka med tiden. Vädret kan påverka smärtan då en del blir sämre i kallt och fuktigt väder. Precis som för människor är det individuellt hur just din hund eller katt reagerar, exempelvis blir en del mer tillbakadragna och andra mer tillgivna. 

Om du misstänker att din hund eller katt har drabbats av artros är det viktigt att ta med ditt husdjur till en veterinär för undersökning och diagnos. Det finns effektiv behandling mot artros och många hundar och katter blir bättre och får ett mindre smärtsamt liv. Undersökningen består av en bedömning av hundens rörelsemönster, en detaljerad ortopedisk undersökning samt röntgen för att fastställa vilka leder som orsakar smärtan. 

Behandling av artros hos hund och katt

Behandlingen brukar bestå av en kombination av rehabilitering och antiinflammatoriska och smärtstillande mediciner. Det finns även injektionsbehandling till hund som har en kortvarigare effekt. Det kan även behövas tillskott i maten och det finns särskilda hundfoder som är bra vid artros. 

Det går inte att operera bort artros men ibland kan det bli aktuellt att antingen göra titthålsoperation vid tillväxtrubbning för att förebygga artros, att steloperera vid långt gången artros eller att överväga protes vid höftledsartros. Rehabilitering kan innebära allt från vattenträning (mindre populärt hos katter), till massage och andra former av rörelsebehandlingar.

Som djurägare är det viktigt att tänka på hunden eller kattens vikt och kondition då en hund eller katt som har bra muskelmassa och är i god kondition har bättre förutsättningar för att undvika ledproblem. Övervikt hos såväl hund som katt ger till exempel en onödigt stor belastning på lederna och medför ökad risk för artros. 

Vad du som matte eller husse kan göra

Om din hund har fått diagnosen artros kan du själv i lugn och ro hemma hjälpa hunden med olika övningar, träningsmoment, massage och stretching. Du kan ofta få goda råd från din veterinär och rehabiliteringspersonal med kunskap på området. Det är viktigt att komma ihåg att det inte går att vila bort artros, regelbunden fysisk aktivitet varje dag är fortsatt viktigt. 

Kattens motion är svår att påverka. Ofta löser de det på egen hand genom att inte utsätta sig för rörelser som orsakar smärta. Samtala med veterinären så får du bästa råden om hur du ger din hund och katt bästa livskvaliteten om hunden eller katten har drabbats av artros. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: