Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Apotekskunder får inte ut sin medicin i tid

Sedan apoteksmonopolet öppnades upp och fler aktörer kom in på marknaden har de nya apoteken svårt att kunna lagerhålla och leverera medicin i rätt tid. Detta trots att det finns en regel på att förfrågad medicin skall finnas tillgänglig inom 24 timmar (om inte beaktansvärda skäl föreligger). Varje månad drabbas över hundratusen kunder varje månad, uppgav Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening till Dagens Nyheter. 

Annons:

Apoteken har krav från staten att de ska erbjuda likvärdiga men billigare läkemedel (generika) till sina patienter just för att kunna hålla nere statens kostnader för läkemedel. Listan över vilka läkemedel som innefattas i systemet kan uppdateras månad för månad, vilket kan skapa problem då apoteken har svårt att hålla reda på alla uppdateringar som råder. På Apoteket AB medger man att det stämmer och vill hellre att det ska vara längre tidsperioder innan utbyten sker.

Förtroendet har minskat hos apoteken

Svenskarnas förtroende för apoteken har minskat det senaste året där drygt en av tio är missnöjda med utbudet. På Apotek Hjärtat meddelar tf presschef Erika Burlin Hellman att de är medvetna om det och satsar nu på en egen tjänst där kunden i förhand ska kunna se om det efterfrågade läkemedlet finns på det aktuella apoteket.

Antalet apotek har blivit flera sedan monopolet, men antalet recept och mediciner är lika många som tidigare. I och med att det är fler apotek så måste medicinen spridas ut på fler apotek runt om i landet. Samtidigt så har många nya apotek mindre försäljning- och lageryta att de inte kan förvara all den medicin som de egentligen behöver göra.

Vilka hinder kan man stöta på som kund?

Apoteken får skäll av sina kunder när de inte kan leverera varorna i tid men oftast finns det andra hinder på vägen. Det man som kund inte känner till är bland annat:

  • Att kunden kommer in efter stopptid för dagens beställning hos leverantören
  • Att varan är restnoterad
  • Att transportsträckan är för lång för att nå fram
  • Att det är ett ovanligt läkemedel

Kommer man som kund in på helgen gäller dock garantin bara för helgfria vardagar och man kan då inte få sitt läkemedel förrän tidigast på tisdagen. Läkemedelverkets inspektionsenhet kommer att titta närmare på de ärenden de har fått in för att se över hur apoteken kan förbättra sin logistik kring läkemedel för apotekens kunder.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: