– Man kan behandla barn på egen hand om det är tydligt att det är just pollenallergi det rör sig om och barnet inte har allvarliga symtom som exempelvis svårt med andningen. För riktigt små barn under 2 år bör man dock kontakta vården för att få en diagnos. För både vuxna och barn gäller även att man ska kontakta läkare om behandlingen inte har givit resultat inom två veckor, det säger Maria Calles, apotekare.
Inte samma preparat för barn som för vuxna
Det är inte alltid samma preparat som används för barn som för vuxna så det gäller att fråga sig fram och vara medveten om vilka preparat som gäller och följa doseringen noga.
– Det finns några preparat som till exempel allergiögondroppar och vissa allerginässprayer som inte har någon åldersgräns för när man kan börja använda dom. Vad gäller allergitabletter däremot så skiljer det sig åt mellan olika preparat, vissa har åldersgräns 6 år och andra högre. Likaså vad gäller nässprayer med kortison i, förklarar Maria Calles.
Så ger du ditt barn medicin – och tips på hur du sväljer tabletter enkelt
– För ett litet barn är det inte alltid lätt att förstå varför man behöver ta ögondroppar, nässpray och tabletter. Som vuxen behöver man då hjälpa barnet på ett bra och pedagogiskt sätt.
Tips! Så ger du ditt barn läkemedel
- Försök att göra barnet delaktigt i behandlingen.
- Om det är ett litet barn kanske man kan ta hjälp av ett kramdjur och låtsas att det också ska få läkemedel eller hitta på en saga om att det är magiska droppar som måste tas varje dag.
- Till lite större barn som ska ta tabletter, skaffa en färgglad dosett med fack för varje dag. Då kan både du och barnet hålla koll på att dagens tablett har tagits.
- När det kommer till att ge ögondroppar, låt barnet ligga ner och blunda, droppa en droppe i ögonvrån och be barnet titta upp. Man kan också lyfta på det övre ögonlocket så att droppen rinner in.
– Vad gäller ögondroppar kan det vara bra att veta att ögat inte kan ta upp mer än en droppe åt gången så blir man osäker på om droppen hamnade i ögat kan man alltid droppa igen på en gång om man gör det inom en minut.
Det är inte heller alltid helt bekvämt eller lätt att svälja tabletterna och Maria Calles har några tips som kan fungera.
Tips på hur man sväljer tabletter enkelt!
- Barnet kan fukta halsen med lite vatten innan, man kan också ge en trögflytande dryck som nyponsoppa, fil eller yoghurt att svälja ner tabletten med.
- Testa att peta in tabletten i en makaron, en halkig makaron slinker lättare ner.
- Det finns tablettöverdrag som gör tablettens yta hal och döljer läkemedlets smak. Tablettöverdraget gör det lättare att svälja tabletten och finns att köpa på apotek.
- Om barnet inte kan svälja tabletter finns preparat i flytande form eller som frystorkade tabletter som smälter i munnen.
Trötthet vid allergi
Barn och vuxna reagerar på samma sätt på allergiläkemedel och även barn kan bli trötta av läkemedel. Det är då framförallt så kallade antihistaminer som kan orsaka trötthet men Maria Calles förklarar att det är väldigt individuellt hur man reagerar.
– Ofta kan det vara allergin i sig som gör att man blir trött.
Som förälder, anhörig och förskole- och skolpersonal kan man bidra med förebyggande åtgärder under pollensäsongen. Det bästa är såklart att försöka undvika att utsätta sig för det pollen som man är allergisk mot.
Följ pollenprognosen – undvik att utsätta dig för pollen
– Några klassiska råd som man brukar ge är att följa de pollenprognoser som finns. Om barnet har stora allergiproblem kanske man ska undvika att leka ute under de allra värsta dagarna. Undvik att hålla fönster och dörrar öppna, speciellt på varma, torra och blåsiga dagar då det virvlar runt mer pollen i luften. Under regniga dagar, tidiga morgnar och sena kvällar binder fukten pollenartiklarna. Undvik att hänga tvätt utomhus eller att hänga ut sängkläder för vädring och byt kläder efter uteaktivitet. Ta en dusch på kvällen och skölj ur håret, även näsa och ögon kan sköljas med koksaltlösning för att bli av med pollen.
Familjer som har husdjur behöver vara medvetna om att husdjur som vistas ute kan bära med sig pollen in som har fastnat i pälsen, så det bästa är att undvika närkontakt eller att skölja av pälsen.
– Om man främst är allergisk mot gräspollen kan det vara lite lättare att undvika att utsätta sig. Gräspollen är ganska tunga och flyger inte iväg lika långt som till exempel björkpollen. Därför kan det räcka med att man undviker att vara i närheten av en gräsmatta för att slippa känna symtom. Eller ås behandlar man med en allergitablett eller nässpray någon timme innan man ska hälsa på någon som har gräsmatta, tipsar Maria Calles.
Pollenallergi och äldre
Pollenallergi brukar inte vara lika besvärligt när man blir äldre men en del symtom behöver ändå behandlas med läkemedel även när man kommer upp i åldrarna. Som äldre blir man ofta lite känsligare för biverkningar av läkemedel.
– Man kan behöva prova sig fram till det behandlingsalternativ som ger bäst effekt utan att orsaka för mycket besvär. Prata med personalen på apoteket så får du hjälp, det gäller även om man redan tar läkemedel, då är det alltid bra att prata med apotekspersonalen eller sin läkare innan man börjar med ett nytt receptfritt preparat.