I och med kampanjen för ”Hej Snippan” stödjer Apoteksgruppen också FN-förbundets projekt Flicka. Projektet syftar till att stärka flickors rättigheter och möjligheter, bland annat genom att motverka kvinnlig könsstympning och att flickor gifts bort mot sin vilja.
Underlivsbesvär svårt ämne att tala om
Att som kvinna prata om sina underlivsbesvär är inte så lätt alla gånger, framförallt kan det vara lite obekvämt och pinsamt att göra det framför intimhyllan på apoteket.
Enligt en undersökning som Apoteksgruppen låtit genomföra bland 1006 kvinnor är det närmare 1 av 10 som avstår från att fråga på apoteket om sina besvär.
Apotek har viktig roll
Daniella Rohlén är apotekschef på Apoteksgruppen i Göteborg och på hennes apotek erbjuds kunderna möjligheten att få prata ostört bakom stängda dörrar om sina besvär. För apotekspersonalen är samtalsämnet varken svårt eller pinsamt, de har kunskapen och kan ställa de följdfrågor som behövs, säger hon.
Men det är inte bara på apoteket som det är svårt att prata om besvär med underlivet. Ur undersökningen framgår också att var tredjedel kvinna undviker att prata med sina nära vänner om sina underlivsbesvär. Apoteksgruppen anser därför att apoteken har en viktig roll i att lyfta frågan om underlivets betydelse för kvinnans hälsa, därav ”Hej Snippan”-kampanjen.
Fortsatt samarbete med FN-förbundet
Som ett led i kampanjen har Apoteksgruppen tagit fram en speciell necessär till försäljning. Intäkterna går sedan till FN-förbundets projekt Flicka. Utöver det är det även möjligt för kunderna att skänka pengar direkt till FN-förbundet.
Apoteksgruppens kommunikationschef Maia Mårfeldt meddelar också att apotekets samarbete med FN-förbundet kommer att fortlöpa långsiktigt på olika sätt, även efter att kampanjen har avslutats ute i butikerna.