Ange ditt sökord

Den medicinska forskningen går snabbt framåt och förhoppningen är att antikroppar i framtiden ska kunna bota sjukdomar. Foto: Shutterstock

Den medicinska forskningen går snabbt framåt och förhoppningen är att antikroppar i framtiden ska kunna bota sjukdomar. Foto: Shutterstock

Antikroppar – framtida bot mot sjukdomar

Vi går en spännande framtid till mötes inom medicinsk forskning. Till följd av covid-19 känner de flesta numera till antikroppar. Men antikroppar handlar inte bara om att spåra immunitet mot bland annat covid-19, utan används alltmer för att bota sjukdomar.

Annons:

Inkapslat i ett virus finns antikroppens unika DNA-kod och virustypen kallas bakteriofager, en sorts virus som i normalfallet angriper bakterier. Att fagerna har visat sig kunna både försvara och kopiera någon annans DNA är utgångspunkten för tekniken som kallas ”fagdisplay”, vilken belönades med Nobelpriset i kemi 2018. Denna teknik möjliggör tusentals kopior av gener som kodar för vilken antikropp som helst.

Unika antikroppar skapas

Forskare i immunteknologi kan numera designa konstgjorda antikroppar med nya, läkande egenskaper. Man vill tillverka framtidens mediciner eller diagnostikverktyg. Inom vården är antikroppar de enskilda läkemedel som omsätter mest pengar, menar Mats Ohlin, forskare i immun­teknologi vid Lunds tekniska högskola, LTH, och expert på att designa nya antikroppar med eftertraktade egenskaper.

-Man har sett en explosionsartad utveckling och detta är bara början.

Man har sett att antikropparna visat sig vara extra verksamma mot cancer och vissa autoimmuna sjukdomar. När medicinen injiceras strömmar antikropparna ut och ansamlas i det angripna området, exempelvis en tumör. Då kickar även antikroppar ofta igång kroppens eget immunförsvar så att de angriper tumören. Då antikroppar endast angriper det som är sjukt medan vanliga läkemedel ofta slår bredare, är risken för oönskade bieffekter mindre.

Pollen och antikroppar

För närvarande håller Mats Ohlin och hans forskargrupp på att studera antikroppar mot kvalster och gräs- och björkpollen för att bättre förstå allergier. Sjukdomsspårning med hjälp av antikroppar är ett annat spår. Dock har man för tillfället pausat dessa projekt för att hjälpa till i kampen mot covid-19.

Man hoppas nu kunna bidra med svar på frågor som hela världen söker svar på; indikerar antikroppar immunitet, eller inte? Vad utmärker antikroppar som skyddar mot viruset, exempelvis efter vaccination? Går det att skapa antikroppar som kan användas som ett framtida läkemedel?

– Vi hoppas kunna förstå lite mer om hur dessa antikroppar verkar och vilka varianter som ger oss ett verkligt bra skydd. Alla antikroppar kan inte skydda oss, tyvärr.

Annons:

Källor:

Lunds universitet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: