Det visar en stor studie från ett internationellt forskningskonsortium. Studien har publicerats i medicintidskriften The Lancet.
Uppgifter under fyrtio år
Studien bygger på uppgifter som har samlats in under fyrtio års tid via hälsokontroller och epidemiologiska studier.
Totalt finns data från drygt 19 miljoner vuxna kvinnor och män från 200 länder representerade i studien.
Fördubblat antal som lever med högt blodtryck
Baserat på datan beräknar forskarna att andelen vuxna med högt blodtryck har ökat från 594 miljoner 1975 till 1,31 miljarder 2015.
I praktiken innebär det att nästan var fjärde man och var femte kvinna idag lever med högt blodtryck. Men ökningen skiljer sig åt mellan olika delar av världen.
Påtagliga skillnader mellan låg- och höginkomstländer
I höginkomstländer sjunker faktiskt antalet personer med högt blodtryck. Däremot ser man att antalet personer med högt blodtryck ökar i låg- och medelinkomstländer i bland annat Östasien, Sydostasien, Oceanien, och Afrika söder om Sahara.
Så trots att det i vissa länder som historiskt sett haft problem med högt blodtryck idag finns en lägre andel personer med högt blodtryck ifrågasätter forskare om Världshälsoorganisationens (WHO) mål om att sänka högt blodtryck i hela världen med 25 procent före 2025 kommer att uppnås.
Andelen äldre har ökat
En förklaring till att antalet personer med högt blodtryck nästan har fördubblats är att blodtryck riskerar att öka med stigande ålder. När åldern hos världens befolkning stiger ökar även andelen personer med högt blodtryck.
En annan riskfaktor är fetma och det anses också vara en av orsakerna till ökningen. Att blodtrycket ändå sjunkit i höginkomstländer tros bero på att fler behandlas med blodtryckssänkande mediciner i dessa länder.