Ange ditt sökord

Kikhosta är svårast för de allra yngsta som ännu inte har fått sin första dos kikhostevaccin. Foto: Shutterstock

Kikhosta är svårast för de allra yngsta som ännu inte har fått sin första dos kikhostevaccin. Foto: Shutterstock

Antalet fall av kikhosta ökar – viktigt att vården erbjuder vaccin

Antalet fall av kikhosta bland spädbarn ökar igen i Sverige och det som Folkhälsomyndigheten anser är oroande är att man under hösten haft en oväntat stor uppgång.

Annons:

Myndigheten vill därför påminna hälso- och sjukvården om de nya rekommendationerna om hur spädbarn kan skyddas från allvarlig sjukdom.

Oroande stor uppgång

Hittills i år har 349 fall av kikhosta rapporterats i Sverige, varav 51 fall bland spädbarn. Antalet fall låg lågt under året fram till och med juli.

– Det som är oroande är att vi har haft en oväntat stor uppgång nu under hösten. I våras såg det ut att bli ett lugnt år, men i både augusti och september i år har vi fått in fler fall än samma månader förra året, säger Bernice Aronsson, utredare och barnläkare på Folkhälsomyndigheten.

Smittsam sjukdom

Kikhosta är en smittsam sjukdom och nästan alla barn i Sverige är vaccinerade. Vaccinet ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom men skyddet är relativt kortvarigt jämfört med andra vacciner. Sjukdomen ger intensiv och långvarig hosta och för barn yngre än ett år kan infektionen bli allvarlig.

– Kikhosta är svårast för de allra yngsta som ännu inte har fått sin första dos kikhostevaccin, säger Bernice Aronsson.

Förra året vårdades 41 spädbarn i Sverige på sjukhus på grund av kikhosta, enligt Folkhälsomyndighetens nyligen publicerade årsrapport för sjukdomen. Ett dödsfall rapporterades.

Viktigt att erbjuda vaccin

Redan den första dosen vaccin ger skydd mot kikhosta. Folkhälsomyndigheten vill påminna hälso- och sjukvården om att det är viktigt att erbjuda spädbarnen detta vaccin så tidigt som möjligt från 2,5 månaders ålder.

– Några åtgärder kan förhindra allvarlig kikhosta bland spädbarn. Det är vaccination i tid, tidig provtagning och tidig förebyggande antibiotikabehandling. Det är viktigt att tänka på att kikhosta förekommer, säger Bernice Aronsson.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer vården i korthet:

  • Erbjud vaccination i tid enligt programmet.
  • Diagnostisera och behandla kikhosta tidigt.
  • Ha en hög medvetenhet om och uppmärksamhet på att kikhosta fortfarande förekommer i samhället och kan orsaka svår sjukdom hos spädbarn.
Annons:

Källor:

Folkhälsomyndigheten

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: