Ange ditt sökord

För den som är gravid ökar risken att under sommarens hetaste dagar drabbas av solsting och värmeslag vilket kan vara bra att tänka på. Foto: Shutterstock

För den som är gravid ökar risken att under sommarens hetaste dagar drabbas av solsting och värmeslag vilket kan vara bra att tänka på. Foto: Shutterstock

Allt om solsting och värmeslag – lär dig symtomen vid solsting

Ta reda på om du drabbats av solsting i sommarhettan. Det är viktigt, om du har drabbats, att snabbt kunna ta hand kroppen. Lär dig mer om symtom och se om du tillhör en eventuell riskgrupp.

Annons:

Visst ska man njuta av solen och det härliga vädret men det finns även risker. Många underskattar solen och framförallt värmen.

Symtom vid solsting

Svara på påståendena nedan och se om du har drabbats och om du är i riskzonen.

  • Jag känner mig krasslig
  • Jag har huvudvärk
  • Jag känner mig förvirrad och “borta”
  • Jag kissar mindre
  • Jag kissar mörkare och gulare färg
  • Jag har 41 grader i kroppstemperatur (ändtermometer)

Dessa påståenden är kända symtom och om du svarat ja på något av påståenden kan risken vara att du har drabbats av solsting/värmeslag. Är du osäker eller är du i behov av akut vård? Ta kontakt med vården på den plats där du befinner dig.

Vad är solsting och värmeslag och varför drabbas jag?

Värmeslag är solsting och uppstår med eller utan solens hjälp, det kan lika gärna bero på värmen i sig. Förutom ovanstående symtom kan man uppleva att huden reagerar, blir väldigt röd och torr. Självklart kan man även drabbas av solsting och värmeslag utifrån redan befintliga sjukdomar och om man har en diagnos som man är orolig för i värmen så ska man konsultera sin läkare så att man får bra råd hur man ska hantera värmen. Är man frisk drabbas man självklart också lätt av solsting och värmeslag om man inte tar hand om sig i värmen!

Är du i riskzonen? Kända riskgrupper som drabbas lättare av värmeslag och solsting solsting:

  • Jag är gravid
  • Jag är överviktig
  • Jag har hjärt-/lungsjukdom
  • Jag är äldre
  • Jag tar starka mediciner
  • Jag dricker mycket/ofta alkohol

Vid feber så reglerar kroppen naturligt sin temperatur medan solsting och värmeslag innebär att värmen som samlas i kroppen inte kan ta vägen någonstans. När det är väldigt höga temperaturer och stark sol så riskerar kroppen att drabbas av solsting och värmeslag – om man dessutom anstränger sig fysiskt på något sätt ökar riskerna ytterligare. Att sola för mycket och bränna sig kan även det leda till överhettning och självklart är den gamla klassikern vätskebrist en starkt bidragande orsak varför det är väldigt viktigt att få i sig mycket vätska när vi upplever stark värme. Däremot är alkoholhaltiga drycker mer en bidragande orsak till att man kan få solsting och värmeslag än förebyggande, hur mycket det än må vara vätska det med.

Om jag har drabbats av solsting – vad gör jag då?

Först och främst är det viktigt att få ner kroppstemperaturen. En bra mätning av kroppstemperaturen är en termometer som skvallrar om hur det står till och är det över 39,5 grader så bör man vara uppmärksam. Även de andra symtomen som vi beskriver i påståendena bör beaktas och man ska försöka kyla ner den drabbade så gott man kan. Att exempelvis täcka över kroppen med kalla fuktiga handdukar är ett bra sätt, även att massera huden och såklart försöka få frisk kall luft genom exempelvis en fläkt att hjälpa kroppen kylas ner. Många av dessa metoder går även bra att använda även på djur som har drabbats av överhettning , då i synnerhet att vira om med svala fuktiga lakan och handdukar.

För både djur och människor gäller att uppsöka sjukhus/veterinär om man drabbats av solsting och värmeslag för att säkerställa att man inte får några bestående men, rätt medicinering och att kroppen når rätt temperatur och tillstånd för en hälsosammare tillvaro.

Vad kan jag göra för att undvika solsting och värmeslag?

Vatten vatten vatten. Det kan inte nog understrykas att man behöver få i sig 3-5 liter per dygn av salthaltig vätska eftersom kroppen svettas ut salter och vätska i rask takt. Man kan även äta något med mycket salt i för att tillgodose sig saltbehovet. Att kyla ner kroppen är alltid bra, om man inte har tillgång till en sjö eller strand så kan några minuters dusch i kallt vatten faktiskt vara riktigt bra för att undvika överhettning.

Inse dina egna begränsningar Även om alla är ute och man frestas att göra så mycket man hinner med under semestern måste man lära känna sina egna kroppssignaler. Känns det för varmt i solen är det förmodligen för varmt i solen och det är ingen dödssynd att då uppsöka skuggan eller gå in. Man behöver kanske inte heller måla om huset när det är riktigt varmt och om man måste, inte hela huset på en gång. Att utsätta kroppen för överdrien fysisk press när det är varmt ute är ett mycket säkert sätt att ådra sig solsting eller värmeslag.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: