Det kan upplevas som ett pinsamt problem men det är viktigt att prata med sin läkare om dina besvär och få råd om vilka behandlingsmetoder som finns för att du ska få möjlighet till god behandling med ett så tillfredsställande resultat som möjligt. Om du besväras av krokiga fingrar, Dupuytrens kontraktur, kan du läsa mer om orsak, symtom och behandling i den här artikeln.
Varför har jag krokig eller böjd penis?
Man vet idag inte varför vissa drabbas av Peyronies sjukdom men sannolikheten är stor att det är en så kallad autoimmun sjukdom. Autoimmuna sjukdomar beror på att kroppens immunsystem felaktigt bekämpar egna vävnader vilket leder till inflammation. En förmodad orsak till att den här processen påbörjas är ett eventuellt trauma i form av slag eller brytning av penis.
Man har sett att Peyronies sjukdom förekommer mer ofta hos diabetiker och att det inte är ovanligt att du som har Dupuytrens kontraktur (Vikingasjukan) även drabbas av krokig penis. Det föreligger även en viss ärftlighet för sjukdomen.
Vilka är symtomen vid Peyronies sjukdom?
Det börjar med en inflammation i svällkroppen i anslutning till den hinna som omsluter svällkroppen. Det utvecklas knölar och förhårdnader i penis som inledningsvis kan vara mycket smärtsamma.
Hur snabbt sjukdomen utvecklas är individuellt, det kan röra sig om allt från veckor till månader men oavsett så uppstår en snedhet i penis. Det kan inträffa tidigt eller senare i sjukdomens stadie och resulterar vanligtvis i en böjning uppåt. Ju hårdare erektion, desto mer böjer sig penis, som även kan bli kortare.
Sexlivet påverkas av krokig eller böjd penis
En av de mer besvärande konsekvenser som uppstår i samband med Peyronies sjukdom är att sexlivet påverkas. Att penis ömmar och smärta kan vara besvärande men framförallt kan en krokig eller böjd penis resultera i svårigheter vid penetration.
För de allra flesta män uppstår det också en negativ psykisk påverkan när det förekommer besvär och problem med penis vilket i sin tur kan ge erektionssvårigheter.
Diagnos vid krokig eller böjd penis
Kombinationen av de smärtor som uppstår och att penis är utanpå kroppen, vilket gör att symtomen är visuellt uppenbara, gör att det är relativt enkelt att ställa diagnos vid Peyronies sjukdom. För att underlätta för diagnos kan du som patient även fotografera din erektion från sidan och uppifrån då det vid erektion tydligt syns om du är drabbad. Bilden hjälper då läkaren att ställa diagnos.
Vid undersökningen försöker man även utesluta eventuella andra diagnoser. För att se hur utbredda förändringarna i penis är kan man däremot använda sig av ultraljud eller magnetkamera men det tillför sällan något.
Viktigt att söka hjälp vid krokig penis – det finns hjälp att få
Krokig penis är ingen pinsam åkomma men det kan förstås vara besvärande. När något riskerar att definieras som en pinsam åkomma händer det att den som är drabbad undviker att kontakta vården. Det här är något som mindre nogräknade företag tar fasta på och erbjuder riskabla icke-rekommenderade behandlingsmetoder via exempelvis nätet. Detta är något som alla bör undvika.
Om du misstänker att du har drabbats av Peyronies sjukdom, prata istället med din läkare då de bör vara vana vid att prata om alla möjliga åkommor, Peyronies sjukdom inkluderat. Då får du möjlighet att bli remitterad till en urolog och får möjlighet att diskutera behandlingsmetoder som är både säkra och kan följas upp av vården. Vid behandling utgår man från dig som patient och hur mycket problem du har, vissa behandlingar påverkar enbart smärtan eller böjning på penis, andra kan ha effekt på båda dessa problem.
Icke-kirurgisk behandling vid krokig eller böjd penis
Icke-kirurgisk behandling är precis vad det låter, behandlingsmetoder som inte innebär någon form av operation eller kirurgiskt ingrepp. Det finns olika behandlingsmetoder som går under kategorin icke-kirurgisk behandling.
En behandlingsmetod innebär att man injicerar ett läkemedel direkt i en kroppsdel som är påverkad av en sjukdom eller skada (lesion), så kallad intralesionell behandling. Vid Peyronies sjukdom är det kollagenplacket som orsakar att penis böjer sig och intralesionella behandlingar kan användas för att minska smärtan och böjningen. Till dags dato finns det endast en intralesionell behandling som är specifikt godkänd för Peyronies sjukdom.
Det finns många orala behandlingar, kosttillskott, vitaminer, omega-3 och receptbelagda läkemedel. Nackdelen är att man inte har någon vetenskapligt bevisad effekt när dessa används som enda behandling utan att kombineras med andra mediciner. Därför ingår inte heller många av de orala behandlingar i de behandlingsriktlinjer som finns för Peyronies sjukdom.
En behandlingsmetod går ut på att man med ett hjälpmedel som fästs på penis och som bärs under flera timmar dagligen sträcker ut det plack som orsakar böjningen. Enligt studier och riktlinjer kan så kallad traktionsbehandling påverka böjningen, även om det saknas större utvärderingar av metoden.
Vilken icke-kirurgisk behandling som kan bli aktuell för just dig är något som du och din läkare behöver komma fram till. Det viktigaste är att veta att det idag finns behandling som även innebär att du kan undvika kirurgi.
Kirurgi vid krokig eller böjd penis
Om böjning av penis är så pass stor att den förhindrar att du kan ha samlag, har svårt att få stånd eller helt enkelt att leva ett fullt fungerande liv kan det bli aktuellt med kirurgi, något som har använts i många år.
Målet med kirurgin är att räta ut böjningen, bevara eller återställa erektionsförmågan och detta utan att påverka vare sig penisens längd och tjocklek. Vilken typ av kirurgi som kan bli aktuellt beror på flera faktorer som hur kraftig böjningen är, var placket sitter och hur påverkad möjligheten att få erektion är. Som patient kan man i dialog med kirurgen komma överens om vilken metod man väljer.
I de fall man har tillräcklig penislängd och en böjning på mindre än 60 grader kan man göra ett ingrepp som innebär förkortning av tunica. Tunica albuginea är alltså det bindvävslager som omger svällkropparna och som fylls med blod vid erektion. Man gör ingreppet på den sida av penis som inte är påverkad av plack så att båda sidorna matchar varandra vilket gör att penisen kan rätas ut. Detta ingrepp, så kallad Nesbits operation, är det vanligaste kirurgiska ingreppet vid Peyronies sjukdom.
Man kan också välja att förlänga tunica vilket är en form av rekonstruktiv kirurgi. Behandlingen innebär att man skär bort delar av eller hela placket i penis och fylla på med ett inplantat. Denna behandlingsmetod passar den som har en mer komplex böjning som överstiger 60 grader, med stora plack och kort penislängd.
Om du har svåra besvär med att få erektion och inte heller svarar på medicinering kan det bli aktuellt att implementera så kallade penisproteser som finns antingen formbara eller uppblåsbara.
Precis som i fallet med icke-kirurgisk behandling utgår man alltid från hur just din situation ser ut när man väljer behandlingsmetod och eftersom det även påverkar samlivet är det viktigt att ni gemensamt diskuterar för- och nackdelar och vad de olika behandlingsalternativen kan innebära.
Vad kan jag göra själv vid krokig eller böjd penis?
Det finns en uppsjö ”alternativ”, särskilt på internet, för att behandla krokig eller böjd penis. Många av dessa är högst tveksamma och de behandlingsalternativ som finns inom vården har redan nämnts. Om du har besvär med krokig eller böjd penis och misstänker Peyronies sjukdom ska du kontakta vården för att få hjälp där.
Det har visat sig att det går att med sina egna händer aktivt räta ut böjningen och på så vis förbättra situationen. Men ta det försiktigt och prata först med din läkare innan du påbörjar någon form av egenbehandling. Det är viktigt att komma ihåg att du inte är ensam om att drabbas av Peyronies sjukdom och att det inte är något pinsamt att prata om med vården, du ska självklart få hjälp och slippa gå med dina besvär i onödan.