Ange ditt sökord

En av de allra vanligaste frågorna är om stomin kommer att lukta vilket den inte ska göra. Foto: Shutterstock

En av de allra vanligaste frågorna är om stomin kommer att lukta vilket den inte ska göra. Foto: Shutterstock

Det utvecklas hela tiden nya lösningar och produkter inom stomivård och det är bra att sätta upp en tydlig strategi redan från början för att det ska bli så bra som möjligt. Foto: Vårdhandboken

Det utvecklas hela tiden nya lösningar och produkter inom stomivård och det är bra att sätta upp en tydlig strategi redan från början för att det ska bli så bra som möjligt. Foto: Vårdhandboken

Allt om kolostomi – vad är en kolostomi?

Luktar en stomipåse? Kan jag leva som vanligt med stomi och vad händer om jag blir magsjuk? Det och många andra frågor kan uppstå för den som har fått en stomi. Camilla Hållander och hennes kollegor som är stomiterapeuter och möter stomipatienter dagligen berättar mer om hur det fungerar.

Annons:

Om du har en sjukdom i tarmarna eller urinvägarna eller om dessa har skadats kan du få en stomi. Kolostomi är en typ av stomi som innebär att man på kirurgisk väg skapar en öppning, stomi, i tjocktarmen som sedan förs genom bukväggen och huden så att tarminnehållet kan tömmas.

Vad är en stomi?

Stomioperationer har genomförts i över 200 år och själva ordet stomi kommer från grekiskans στόμα som betyder öppning eller mun. För två år sedan genomförde Tandvårds-  och läkemedelsförmånsverket en kartläggning som visade att det då fanns cirka 43 000 personer som levde med stomi i Sverige, en siffra som antas ha ökat sedan dess.

En stomi är en öppning i magens vägg som skapas genom en operation. Det finns olika anledningar till att du kan få en stomi, det kan dels bero på att tarmarna eller urinvägarna har påverkats av någon sjukdom men det kan även vara så att det har uppstått någon form av skada. Oavsett betyder det att du kan ha svårt att kissa eller bajsa och för att kroppen ska fungera ordentligt behöver du då hjälp genom att få en stomi.

Olika typer av stomi

  • Stomi för urin, urostomi.
  • Stomi för avföring på tjocktarmen, kolostomi.
  • Stomi för avföring på tunntarmen, ileostomi.
  • Reservoar för avföring.
  • Kontinent stomi för antingen avföring eller urin.

Stomier är en god hjälp för den som behöver och idag är operationerna effektiva och kirurgerna bra på att skapa väl fungerande stomier. Stomin ska placeras så bra som möjligt vilket man gör i samråd med kirurgen och en stomiterapeut. Beroende på anledningen till att du ska få en stomi kan du ha en stomi olika länge, i vissa fall en kortare tid och andra gånger längre perioder, ibland hela livet. Det viktigaste är att tänka på att stomin är tänkt att hjälpa dig som patient att leva ett fullgott liv.

Vad är en kolostomi?

Stomiterapeuterna på Karolinska sjukhuset där Camilla Hållander och kollegorna jobbar möter patienter som har, eller ska få, en stomi och man har lång erfarenhet av de frågor som kan uppkomma.

– En av de allra vanligaste frågorna vi får är om stomin kommer att lukta men det ska inte lukta. Idag finns det till exempel filter på stomipåsarna som ska släppa ut gaserna, luften, samtidigt som de tar bort lukten.

I sin vardag möter stomiterapeuterna patienter som ibland inte har någon kunskap alls i vad en stomi är och får då berätta vad en kolostomi faktiskt innebär.

– Då förklarar vi att stomin sitter någonstans på tjocktarmen, att den kan komma att vara tillfällig eller permanent och att den skapas genom att man gör ett hål i huden där tarmen tas ut och sys fast. Vi försöker även svara på de frågor som patienten kan tänkas att ha.

Efter kolostomioperationen

Efter en kolostomioperation finns det några viktiga delar att tänka på för patienten berättar Camilla Hållander.

– Stomin kommer att vara svullen direkt efter operationen men den svullnaden kommer att succesivt gå ner, därför är det viktigt att anpassa hålet i stomiplattan efter storleken på stomin. De stomiplattor man använder sig av idag är också bättre anpassade för att fungera på olika magar och stomier. Till skillnad från förr när magen fick anpassa sig till plattan får plattan anpassa sig till magen och stomin vilket är en positiv utveckling.

Det utvecklas hela tiden nya lösningar och produkter inom stomivård och det är bra att sätta upp en tydlig strategi redan från början för att det ska bli så bra som möjligt.

– I början är det viktigt att träffa sin stomiterapeut eller stomisjuksköterska regelbundet så att man hittar rätt stomimaterial och stomipåse. Det är också bra att träffas för att vi ska kunna svara på frågor som dyker upp allteftersom man mår bättre och vill börja göra saker. Om man har en väl fungerande kolostomi så kan man lära sig att ”irrigera”. Irrigation är ett sätt att kontrollera tidpunkten för tarmtömning genom att regelbundet skölja tarmen med vatten via stomin.

Stomiterapeuterna ger även andra goda råd som är särskilt anpassade till dig som lever med kolostomi.

– Vi förklarar att det kan ta några dagar innan tarmen är igång igen efter operationen, att du kan behöva äta något mindre matportioner men tätare och att det är viktigt att tugga maten väl och dricka ordentligt. Som med andra operationer i buken ska man undvika att bära tungt de första veckorna efter operationen.

Att leva med kolostomi

Hos stomiterapeuterna vill man förmedla att det med rätt hjälp inte är några problem att leva med kolostomi och att du som patient ska försöka leva ett så normalt liv som möjligt och göra de saker man gjorde innan.

– Det kan vara aktuellt att två till fem år efter operationen göra ett nytt besök hos stomiterapeuten för en kontroll och uppdatering. Då kollar man att huden ser fin ut kring stomin och kanske provar andra produkter om de du har inte har fungerat optimalt. Om du har problem med din stomi eller huden runtomkring ska du alltid ta kontakt med din stomiterapeut.

Precis som andra människor kan den som lever med stomi leva med frågor som vad man gör om man har magsjuka men också specifika frågor om något i påsen inte ser ut som det ska.

–    Vi ger samma råd som när du inte hade stomin, om du har magsjuka ska du försöka dricka mycket och få i dig stoppande kost som blåbärssoppa, te och ljust bröd. Om du använder en sluten påse kan du behöva en tömbar påse om du drabbas av magsjuka. Om det kommer ut något i påsen som inte ser ut som det ska gäller det som för alla andra, vid oro över något i avföringen ska du alltid kontakta din vårdcentral eller den mottagning du är inskriven på.

Avslutningsvis konstaterar Camilla Hållander och hennes kollegor att de flesta patienter man möter lär sig leva med sin stomi.

– Många upplever efter ett tag att det går riktigt bra att leva med stomi och att stomin är det minsta problemet de har.

Annons:

Källor:

1177, Cancercentrum

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: