Ange ditt sökord

Hemorrojder ger besvär i form av blödningar, sveda och klåda. Det är ofarligt och kan inte övergå till att bli något allvarligt, däremot kan hemorrojder orsaka obehag. Foto: Shutterstock

Hemorrojder ger besvär i form av blödningar, sveda och klåda. Det är ofarligt och kan inte övergå till att bli något allvarligt, däremot kan hemorrojder orsaka obehag. Foto: Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Allt om hemorrojder, analklåda och analsprickor

Analsprickor, analklåda och hemorrojder är ändtarmsbesvär som många drabbas av. Därför är det viktigt att inte gå obehandlad – eftersom det bara kan förvärra besvären. 

Annons:

Det finns hjälp att få, många gånger receptfritt på apotek. De allra flesta besvär kan lindras genom att du behandlar på egen hand.

Hemorrojder

Hemorrojder är mycket vanligt och minst hälften av alla vuxna får det någon gång i livet. De ger besvär i form av blödningar, sveda och klåda. Hemorrojder är utvidgade blodkärl i eller omkring kring ändtarmsöppningen. Det är ofarligt och kan inte övergå till att bli något allvarligt. Däremot kan hemorrojder orsaka obehag och därför är det bra att behandla så att du slipper besvären.

I nedersta delen av ändtarmen, ändtarmsöppningen, finns små kuddar som består av bindväv och blodkärl. Hemorrojder innebär att dessa analkuddar blir förstorade. Hemorrojder är vanligast hos äldre, hos personer med övervikt, hos gravida och hos personer som ofta får förstoppning. Även om det kan vara vanligare i dessa grupper så kan hemorrojder drabba vem som helst. Hemorrojden kan sitta inne i ändtarmen och kallas då inre hemorrojd. Den kan också sitta utanför, i ändtarmsöppningen och kallas då yttre hemorrojd.

Vanliga symtom vid hemorrojder

Om du har hemorrojder är det vanligt att du känner igen något av följande symtom:

  • blödning från ändtarmen -oftast upptäcks det genom att pappret blir rött efter toalettbesöket
  • klåda och sveda runt ändtarmsöppningen
  • lite avföring eller slem läcker ut
  • en yttre hemorrojd som kan kännas som en liten kula utanför ändtarmsöppningen. Kulan kan göra mycket ont när den är fylld av blod och kanske inflammerad.

För att fastställa om du har hemorrojder börjar läkaren med att undersöka genom att titta hur det ser ut runt ändtarmsöppningen. Sedan känner läkaren med ett finger innanför ändtarmsöppningen och man brukar bli uppmanad att krysta. Därefter undersöks slemhinnan i ändtarmen och nedersta delen av tjocktarmen med hjälp av ett rörformat instrument (proktoskop) som förs in i ändtarmsöppningen.

Behandling vid hemorrojder

Om det är fastställt att du har hemorrojder kan du få behandling med läkemedel. Är hemorrojderna små brukar något receptfritt läkemedel rekommenderas, det finns läkemedel både med och utan kortison. Är besvären allvarligare kan läkaren också skriva ut läkemedlet på recept.

Sök vård om du

  • blöder mycket från ändtarmen eller om du blöder för första gången
  • har mycket ont, långvarig klåda eller om avföring eller slem läcker ut
  • får värre besvär eller om hemorrojderna blir större
  • behandlat hemorrojderna själv i två till tre veckor utan att det har hjälpt.

Har du hemorrojder kan det vara svårt att hålla rent runt ändtarmsöppningen och det kan klia. Tvätta med ljummet vatten efter toalettbesök. Torka försiktigt. Receptfria läkemedel mot hemorrojder finns på apotek. Fråga apotekspersonalen om du är osäker – du ska inte gå obehandlad.

Analklåda

Analklåda är ett symtom och ingen sjukdom. Klådan uppstår när huden kring ändtarmen blir irriterad. Huden kring ändtarmen är mycket känslig och det finns flera vanliga orsaker till att klåda uppstår.

Vanliga orsaker till analklåda:

  • slarv med hygienen
  • överdrivet tvättande, särskilt med stark tvål
  • eksem
  • svamp
  • inflammatoriska tarmsjukdomar
  • sexuellt överförbara infektioner
  • diabetes
  • mask
  • analsprickor
  • hemorrojder.

Upplever du besvär med analklåda bör du vara försiktig när du torkar dig efter toalettbesök, använd mjukt toalettpapper och torka lätt. Tvätta dig efter varje toalettbesök men använd antingen endast ljummet vatten eller mycket mild tvål. Det är viktigt att varken tvål eller vatten är kvar. Använd gärna luftigare underkläder.

Analsprickor (analfissurer)

Små sprickor och sår ytterst i ändtarmen kallas för analsprickor.

Vanliga orsaker till analsprickor:

  • för mycket krystande på grund av exempelvis förstoppning
  • graviditet
  • tungt kroppsarbete
  • stillasittande arbete

Analsprickor kan ge besvär i form av sveda och smärta. Det händer även att det kommer blod i samband med att du bajsar. Svårare sprickor kan göra att det är svårt att gå på toaletten då det kan göra riktigt ont. Därför är det viktigt att behandla för att mildra besvären, i första hand exempelvis med receptfria salvor eller stolpiller. Det är viktigt att hålla rent och torrt också i samband med analsprickor. Kvarstår besvären även efter receptri behandling ska du kontakta läkare för vidare utredning.

Goda råd vid ändtarmsbesvär

Du kan själv undvika att drabbas av ändtarmsbesvär genom att till exempel förebygga risken för förstoppning.

Förebygga förstoppning gör du genom att röra på dig, dricka mycket, äta mycket fibrer -till exempel frukt, grönsaker och grovt bröd. Var däremot vaksam på om du känner att magen blir uppblåst, för mycket fibrer kan även det orsaka besvär.

En del av besvären kan undvikas genom att röra på dig om du har ett stillasittande jobb. Ta en promenad på lunchen till exempel – eller om du kör bud eller lastbil, ställ bilen och gå en stund för att slippa sitta still längre tider. Det kan både pigga upp och ge bra motion för magen!

Det finns receptfria produkter på apotek som kan hjälpa dig komma till rätta med dina besvär om du är drabbad men även förebygga exempelvis hemorrojder, fråga dig fram. Du ska inte behöva gå med irriterande klåda utan att få hjälp!

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: